Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Ministerstvo vnitra a pošta dostanou pokutu za veřejné zakázky

  • 2
Antimonopolní úřad dává pokuty státu. Česká pošta i ministerstvo vnitra mají zaplatit za chybu při zadávání veřejných zakázek. Ministerstvu úřad uložil 150 tisíc, poště 100 tisíc. Zatímco Česká pošta může podat odvolání, rozhodnutí v případě ministerstva je již pravomocné.

Důvodem pokut je zadávání veřejných zakázek. Česká pošta podle antimonopolního úřadu porušila zákon o veřejných zakázkách ve více jak 20milionovém tendru na úklidové práce z roku 2005.

"Česká pošta zakázku na úklidové práce a služby nezadala v některém ze zadávacích řízení a uzavřela smlouvy se společností SaJ a.s. Tento postup mohl výrazně ovlivnit výběr nejvýhodnější nabídky," uvádí antimonopolní úřad.  Společnost byla již dvakrát sankciována minulý týden.

Ministerstvo vnitra dostalo od ÚOHS pokutu za špatný postup při zadání veřejné zakázky na zabezpečení krizové situace.

Ministerstvo kontrakt, který přímo přidělilo Telefónice O2, označilo jako takzvanou zakázku malého rozsahu, při níž není potřeba vyhlašovat tendr.

Podle zjištění ÚOHS byla ale zakázka podhodnocena. Její cena byla nejméně 49,9 milionu Kč. Ministerstvo totiž podle ÚOHS do hodnoty veřejné zakázky zahrnulo jen cenu za zřízení služby přednostního volání a nepočítal už s tím, že všichni účastníci krizové komunikace budou muset mít se společností Telefónica O2 uzavřenou smlouvu na paušální poskytování služeb mobilního operátora.

Kdyby ministerstvo vyhlásilo řádný tendr, jak mu ukládá zákon, mohlo podle úřadu ušetřit.