Firmám má vedle DPH ulevit i zápočet ztrát nebo nižší silniční daň

  • 98
Vláda schválila plán daňových úlev, které mají pomoci rozhýbat ekonomiku ochromenou protivirovými omezeními. Vedle snížení DPH počítá například se snížením silniční daně pro kamiony nebo uplatněním letošní ztráty v daňových přiznáních za předchozí léta.

„Opatření v protikrizovém daňovém balíčku firmám i podnikatelům pomohou dostat se z těžké ekonomické situace a postavit se zase na nohy,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Plán na snížení DPH u některých služeb avizoval už minulý týden premiér Andrej Babiš. „Chceme snížit hotelům DPH na deset procent. Tlačím na ministryni Schillerovou, aby to udělala co nejdřív,“ řekl Babiš v rozhovoru pro iDNES.cz.

Vláda jedná o odpuštění odvodů pro firmy

Daňový balíček ministerstva skutečně obsahuje snížení daně z přidané hodnoty v oblasti ubytovacích služeb. Vedle toho snižuje daň i u vstupného na kulturní akce a sportovní události, vstupného na sportoviště včetně jízdného na vleky a vstupného do saun. Ve všech těchto případech se má sazba snížit ze současných patnácti procent na deset.

„Chceme poskytovatelům ubytování, pořadatelům kulturních akcí a sportovních událostí a provozovatelům sportovišť pomoci dostat se ze složité finanční situace, proto jsme se rozhodli je podpořit tímto snížením daňové zátěže,“ dodává Schillerová.

Ztráta do let 2019 a 2018

Podnikatelům má také pomoci nová možnost takzvaného zpětného uplatnění daňové ztráty u daní z příjmů. V současnosti si mohou uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk. Nově si budou moci uplatnit ztrátu i za roky, které už uplynuly.

„Pokud tedy poplatník v důsledku nouzového stavu vykáže za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, bude si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018. Díky tomu získá ve formě vratitelného přeplatku zpět zaplacenou daň či její část,“ vysvětluje ministerstvo financí ve své zprávě.

Podnikatelé navíc budou moci v první fázi výši ztráty odhadnout a nebudou muset čekat na její přesné stanovení. To má podle ministryně Schillerové napomoci rychlejšímu získání peněz.

Více pravomocí obcím i úleva kamionům

Chystaná daňová novela má dát více možností i obcím u osvobozování od daně z nemovitostí. Dosud mohou pomocí vyhlášky osvobodit od daně nemovitosti dotčené živelní pohromou. Nově bude toto osvobození možné i v případě dalších mimořádných událostí, jako jsou pandemie, krizová opatření nebo průmyslové havárie. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.

Dalším podpůrným krokem je snížení silniční daně o 25 procent pro nákladní automobily nad 3,5 tuny. Změna by se projevila zpětně od počátku roku 2020.

Zemědělské podnikání by měla podpořit kratší lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně z tzv. zelené nafty. Ten se dosud podnikateli vrací do 60 dnů od vyměření nároku na jeho vrácení, nově se počítá s termínem čtyřicet dnů od posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání.

Ministerstvo financí navrhuje, aby Sněmovna i Senát projednaly daňový balíček ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze.