Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák odvolal tři šéfy podřízených úřadů. Končí

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák odvolal tři šéfy podřízených úřadů. Končí (zleva) David Čermák z Ředitelství silnic a dálnic, Jan Skalický z Ředitelství vodních cest a Pavel Kodym z Drážního úřadu. | foto: koláž iDNES.cz

Na vedení vodních cest padá trestní oznámení kvůli předražené studii

  • 7
Ministerstvo dopravy podalo trestní oznámení na zaměstnance vedení Ředitelství vodních cest. Důvodem je údajné předražení veřejné zakázky na vypracování studie za 2 miliony korun. Na případ dříve upozornila MF DNES. Podle oslovených právníků měla být cena mnohonásobně nižší.

Dva miliony si příliš lehce vydělala společnost Eurovision, která podle MF DNES vypracovala studii na stavbu nových jezů a průplavů. Závěrem studie bylo mimo jiné doporučení, aby si státní úřad zajistil financování z evropských nebo soukromých peněz.

"Za dvě stě tisíc by to byl krásný kšeft. Jsou to bláboly, většinou někde opsané. Vyhození peněz," zhodnotil pro MF DNES studii Roman Lenner, majitel projekční firmy Valbek, aniž znal vysoutěženou cenu. (více čtete zde)

Ministerstvo dopravy nyní kvůli studii podalo trestní oznámení na zaměstnance Ředitelství vodních cest, potvrdil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Konkrétní jména podání neuvádí. Kvůli předražení zakázky, jejíž hodnotu ministerstvo dopravy ohodnotilo maximálně na 150 tisíc korun, a dalším pochybením, zastavil úřad této své podřízené organizaci v polovině září financování.

Přestože trestní oznámení nesměřuje ke konkrétní osobě, ministerstvo hovoří o pochybení bývalého šéfa ŘVC Jana Skalického, kterého ministr dopravy Zdeněk Žák odvolal začátkem října. "Při svém nástupu na ministerstvo dopravy jsem dal jasně najevo, že nehodlám v rezortu tolerovat jakékoliv tunelování či rozkrádání veřejných finančních prostředků. Podání je zároveň odpovědí těm, kteří zpochybňovali odvolání bývalého šéfa ŘVC Jana Skalického," řekl ministr Žák.

Financování ŘVC je podle Neřolda nyní již obnoveno s podmínkou, že smlouvy musí být zveřejněny před tím, než se proplatí. ŘVC také musí podrobněji dokládat provedené práce.

Skalický skončil i kvůli "Zemanově kanálu"

Skalický musel z úřadu odejít spolu se šéfy Ředitelství silnic a dálnic Davidem Čermákem a šéfem Drážního úřadu Pavlem Kodymem. Nesrovnalosti ve financování ŘVC nebyly jediným důvodem, který Žák pro odvolání Skalického uvedl. Roli sehrálo prý i to, že se nebyli se Skalickým schopni shodnout na přípravě projektu lodního propojení Dunaje, Odry a Labe.

Ředitelství vodních cest zřídilo ministerstvo dopravy v roce 1998. Spravuje dopravně významné vodní cesty, stará se hlavně o jejich údržbu a modernizaci. Během působení Žákova předchůdce Zbyňka Stanjury se vážně uvažovalo o jeho zrušení a převedení agendy přímo na ministerstvo dopravy.

,