Vládní koalice se dohodla, že minimální mzda vzroste na 14 600 korun

  • 328
Minimální mzda by se od ledna měla zvýšit o 1 250 korun na 14 600 korun. Dohodli se na tom ve středu zástupci vládních stran ANO a ČSSD. „Myslím, že to je dobrý kompromis, jsem rád, že jsme se domluvili,“ řekl po koaličním jednání premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Dohodu potvrdil i předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Česká republika nemůže zůstat ostrůvkem levné práce ve střední Evropě,“ řekl Hamáček.

Minimální mzda se zvedala naposledy letos v lednu. Letos činí 13 350 korun. Odbory požadovaly zvednutí o 1640 korun, zaměstnavatelé by přidali nejvýš 700 korun.

S minimální mzdou se zvedá i zaručená mzda, která představuje nejnižší výdělek podle odbornosti a náročnosti práce. Vyplácí se v osmi stupních. Od ledna by se měla zvednout z nynějších 13 350 až 26 700 korun na 14 600 až 29 200 korun.

Babiš řekl, že na koaličním jednání politici probírali také opatření pro boj s chudobou a politici ANO a ČSSD mluvili také o návrhu rozpočtu a o navržených pozměňovacích návrzích. „Jsme připraveni postupovat jednotně, tak aby byl schválen státní rozpočet,“ řekl k tomu Hamáček.

Premiér v souvislosti s rozpočtem uvedl, že považuje za chybu, že dvě ministryně, které spolu občas svádějí boj - ministryně financí za ANO Alena Schillerová a ministryně práce sociálních věcí z ČSSD Jana Maláčová - společně nevystoupily, aby ukázaly, kolik peněz dává stát na sociální služby. „Jsou to obrovské peníze,“ řekl Babiš.