Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Minimální mzda má odpovídat polovině průměrné mzdy, míní ministerstvo

Minimální mzda v Česku by se mohla od roku 2020 zvyšovat tak, aby vždy od ledna odpovídala polovině průměrné mzdy z předloňska. Tento valorizační mechanismus navrhuje do novely zákoníku práce ministerstvo práce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Souhlas, dohadujte se, kolik % z průměrné mzdy v SOUKROMÉ sféře bude minimální mzda. A stanovte k tomu stejně vztažená procenta pro plat prezidenta, poslanců. ministerských ouřadů, hasičů, vojáků, policajtů, krajských ouřadů, státních doktorů, až po poslední uklízečku ve státním muzeu. A stejně (procentem) stanovit výši dávek pro nezaměstnané a sociály, důchody a ostatní státní platby. Pak by totiž všichni "státní" pocítili, že ekonomika jede nahoru nebo klesá a měli by ekonomický zájem, aby rostla.

0 0
možnosti

Polovina průměrné mzdy budiž, ale které? Pokud by se jednalo o medián, tak bych byla klidně pro, ale polovina ze mzdy ve které jsou započítané i megaplaty vysokých manažerů, ředitelů a podobně? To je postavené na hlavu a degraduje to cenu práce. Už dnes je minimální mzda nastavená tak vysoko, že si mnoho zaměstnavatelů nemůže dovolit vytvářet podřadná místa. Například uklízeč, který má za úkol jen odnášet obaly od materiálů, které se používají ve výrobě, tak je za dvanáct tisíc dnes už nezaměstnatelný. Výsledek je takový, že si většinou musí dělníci stíhat i práci za tyhle k té svojí a nic navíc z toho nemají. Stíhat musejí pořád stejně.

0 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti

"drtivá část firem by tento nárůst nedokázala pokrýt zvýšením produktivity práce

̈"

najednou to mají tak jak to patří. To byly vždycky kecy o zvyšování mezd dle produktivity a ejhle ono to bude naopak

0 0
možnosti

Mzdy se SAMOZŘEJMĚ mají zvyšovat podle růstu produktivity práce. Pokud tím růstem produktivity nárůst mezd ani při nejlepší snaze podnik nepokryje (nemá co racionalizovat a nemůže již z konkurenčních důvodů zdražit svou produkci), jde to na úkor zisku (tj. pro podnik použitelného příjmu, kvůli kterému se jaksi podniká), případně může jít podnik i do ztráty. Pokud to je jednorázové a přechodné, je to problém, ale nikoli katastrofa, je-li jak ztrátu překlenout. Dlouhodobě to je ale neudržitelné a nezbývá, než restrukturalizovat, nebo podnik zavřít.

0 0
možnosti
Foto

To je přímý důsledek toho, že se na školách snižují nároky na studenty. Člověk alespoň políbený matematikou chápe, že takový požadavek je nesmyslný, protože pak by mzdy prudce rostly a s tím i inflace.

0 2
možnosti

tak to zkusím: za předpokladu, že okolnosti se vůbec nemění, tak v roce 0 je průměrná mzda P a minimální mzda M < P/2, neboli M = P/2a kde a>1 ; v roce 2 je minimální mzda P/2, současně narostou zaručené mzdy a všichni zaměstnanci budou chtít přidat ve stejném poměru, tím se změní průměrná mzda na a.P (a>1) ; v roce 4 je minimální mzda a.P/2, současně narostou všechny mzdy, tím se změní průměrná mzda na a.a.P ; v roce 6 je minimální mzda aa.P/2, současně narostou všechny mzdy, tím se změní průměrná mzda na aaa.P ...atd

.. takže mzdy exponenciálně rostou; rychlost růstu tj parametr "a" je zde odhadnut velmi hrubě, ale nikoliv nereálně, neboť když se zvýší minimální mzda, zvýší se zákonem zaručené mzdy dle profesí; ti lidi co dosud brali více než zaručenou mzdu, budou chtít přidat.

Buď to ekonomika unese, že všichni budou chtít přidat se stejným parametrem "a", anebo to neunese, pak sice parametr "a" se bude zmenšovat v čase, nebude konstantní; ale to znamená zužování intervalu mezd, tendenci k rovnostářství.

0 0
možnosti

To ovšem znamená nekonečné zvyšování mezd. Pokud se zvedne minimální mzda, pak se okamžitě zvedne průměrná. V důsledku to bude znamenat zvyšování cen - inflaci, tím snižování reálných důchodů důchodcům i tlak a zvyšování mezd všem ostatním.

Kdeže to paní ministryně studovala?

0 0
možnosti

ano, ale inflace i realny rust mezd se nasledne promita ve zvysovani duchodu. Ale souhlasim, muze to nastartovat inflaci. Kvuli inflaci je pak dalsi tlak na zvysovani mezd. Atd. atd.

0 0
možnosti

V roce 2020 je míněna předloňská ta z roku 2018, nebo - v době, kdy se to bude připravovat - tedy v roce 2019 - je míněna ta z roku 2017?

Mnoho zaměstnavatelů zřejmě stejně všechno obchází. Dají vám více nežli minimální mzdu do smlouvy, a pak ji třeba 6 let nezmění. Existuje i nepřetržitý provoz, kde se za normální považuje 48 hodin týdně. A zřejmě by se našly další cestičky.

Řada zaměstnavatelů se bez obsazení některých pozic prostě nemůže obejít. Snaží se tedy ze všech sil dát co nejméně. Proto dávají maximálně ono minimum. A zvláště mezi důchodci to nebývají právě osoby bez vyučení, naopak často s maturitou.

A povinné přestávky v práci, o těch si řada zaměstnanců může nechat jenom zdát.

Na místě sedět musí. Jedná se především o místa, obsazená jedním zaměstnancem, tedy bez zástupu. Ono nařízení bylo jen zneužito k tomu, aby se papírově zkrátila placená pracovní doba. Je mnoho shnilého.

Podle Kalouska existují podniky, které na minimální mzdu dojedou. Myslím si, že podnik balancující na hraně by mohl požádat o vyjímku. Stát by při jejím udělení doplácel zaměstnanci 50% rozdílu mezi smluvní a minimální mzdou, v podstatě by mu odpouštěl část daní. Bylo by nutné s tím zacházet velmi opatrně.

0 2
možnosti

No, je vidět, že neznáte Zákonik práce ani to, jak zaměstnavateli chodí právě na tohle kontroly. Nedat průkazně přestávku, či natahovat směny znamená pokutu a povětšině docela mastnou.

Co se týče zaměstnávání důchodců, je to jejich věc za kolik jsou ochotni prodávat svou práci a jsou to právě technici, kteří nejvíc chybí, tedy si mohou diktovat. Znám několik důchodců, techniků, kteří pracují a sám jsem jeden z nich a pod 25 tisíc hrubého nikdo z nás nebere.

0 0
možnosti

Populismus, ekonomická státovražda, protěžování konkrétní skupiny na úkor ostatních, v konečném důsledku to nejvíc postihne právě je...

2 1
možnosti

A co kdyby byla minimální mzda rovna průměrné?

0 0
možnosti

To je velka hadanka;-) ... vsechny mzdy by byly stejne...

1 0
možnosti

mimo přítomných čtenářů, kteří jsou vesměs schopnými a žádanými odborníky, existují také lidi neschopní, pomalí, s omezenou užitečností pro zaměstnavatele, bez kvalifikace pro práci, kterou by chtěli dělat .... kdo je zaměstná, když jejich přínos prostě není adekvátní 150 Kč na hodinu?

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Na vyzkoušení nového stavebního řízení bude měsíc a půl, slíbilo ministerstvo

18. dubna 2024

Úředníci budou mít měsíc a půl na vyzkoušení nového elektronického systému, který od července...

Příroda je napřed, mrazy snižují naději na dobrou úrodu, stěžují si pěstitelé

18. dubna 2024  12:01

S každou další mrazivou nocí v Česku ovocnáři přicházejí o část úrody. Mráz v noci na čtvrtek...

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už píše dopisy ministrům

18. dubna 2024

Vysíláme Česko má velmi specifický trh práce. Je zde nejnižší nezaměstnanost v Evropě, to umožnilo podnikům...

Ceny pohonných hmot v Česku dále rostou, benzin již překročil čtyřicítku

18. dubna 2024  9:45

Paliva v Česku dál zdražují. Cena benzinu stoupla nad 40 korun za litr. Ve středu stál litr...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!