Minervois - tajemství teplé Francie

Jméno Minerva po celém světě zdobí akce, spolky a projekty zaměřené na rozvoj vědy a osvětové činnosti. Na jihozápadě Francie pak dalo název celému kraji - Minervois. Celý region patří k teplým jihoevropským oblastem a na charakteru révy je to znát.

Na celkové ploše 18 tisíc hektarů se pěstuje mnoho odrůd, z nichž se vyrábějí různé typy vín včetně bílého a růžového.

Etruská bohyně Minerva dbala o rozvoj řemesel, lékařství a umění. Její konkurence, řecká Athéna, měla podobnou náplň práce, ale navíc ještě poskytovala ochranu všem válečníkům bojujícím za spravedlivou věc. Popularita jedné i druhé byla v dávných dobách značná, a tak po ovládnutí obou území vymyslela nově vznikající římská mytologie šalamounské řešení - mezi obě bohyně postavila rovnítko a z Minervy-Athény učinila navíc patronku vzdělávání a moudrosti.

A jak to vypadá v kraji Minervois? Zatímco blízké pláže Středozemního moře jsou v létě obleženy turisty a hradby pohádkového Carcassonnu praskají ve švech, do nedalekého vnitrozemí míří již podstatně méně návštěvníků.

Kopcovitá krajina tu nabízí vnímavým očím krásu méně okázalou - mezi vinicemi a lesy se vynořují věže románských kostelíků, háje olivovníků se střídají s řídkými pastvinami a zříceniny hradů spolu s megalitickými stavbami pradávných kultur dávají celé krajině nádech ospalého tajemna. Ten je ještě umocněn vědomím, že se nacházíme v kraji někdejších Catharů, "čistých křesťanů", legendárních strážců svatého grálu.

Jejich osud zpečetilo několik nemilosrdných křížových výprav počátkem třináctého století, jejich tajemství však žije dodnes.

Naproti tomu víno z Minervois vydává tajemství své chuti ochotně. Zatímco naši vinaři obvykle zápasí s příliš vysokým obsahem kyselin ve víně, v horkých jihofrancouzských oblastech řeší problém opačný - bílé víno bývá zpravidla plné a bohaté, ale nízký obsah kyselin často vede k jeho celkově unavenému, mdlému výrazu. Minervois patří v tomto ohledu svým charakterem k těm zajímavějším výjimkám.

I tak je však pěstování bílých odrůd jen doplňkem a převážná část produkce má sytě červenou, hlubokou barvu odrůd Mourvedre, Syrah a Carignan. Co na něm hned v první chvíli upoutá, je specifická charakteristika vůně. Kořeněný, mnohdy až animální "stájový" nádech by u většiny konzumentů dostal spíše označení "pach" než vůně. V chuti samé však již převládá charakter zralých červených plodů, ale ani zde nechybí typický temný tón.

Zdaleka ne každému musí víno tohoto stylu vyhovovat, na druhé straně si zrovna tak získává své věrné přívržence. Jeho zvláštní charakter se skvěle uplatní v gastronomii při hledání harmonie s výraznějšími, spíše těžšími pokrmy.
Víno z Minervois patří k těm, jejichž popularita je v posledních letech na vzestupu. Za rozumnou cenu nabízí poměrně atraktivní chuťové zážitky a navíc i skryté poselství dávné bohyně moudrosti: pít s mírou.