Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šance splatit dluhy levněji se má opakovat. Exekutorům se to nelíbí

Dlužníci se zřejmě dočkají ještě jedné příležitosti zbavit se snáze dluhů. Poslanci chystají druhé a poslední kolo akce milostivé léto. Na základě novely exekučního řádu by lidé, kteří mají dluhy u veřejnoprávních institucí, mohli od září do konce listopadu splatit výši jistiny a fixní poplatek exekutorovi, čímž by dluh vyřešili. Penále, úroky a vysoké poplatky exekutorovi by platit nemuseli.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Akce má být v zásadě stejná jako ta z konce loňského roku. Změní se jen některé drobnosti. „Důvodů, proč jsme se s panem ministrem Blažkem dohodli na opakování, byla řada. Měsíc jsme se věnovali nejasnostem okolo zdravotních pojišťoven a statusu penále,“ říká Marek Výborný (KDU-ČSL), spoluautor milostivého léta.

Všeobecná zdravotní pojišťovna si nebyla jistá, zda na pokuty za neplacené zdravotní pojištění může pohlížet jako na penále a odpustit je.

Mezi další důvody opakování Výborný řadí to, že u některých exekutorů vázla komunikace s dlužníky, když zjišťovali výši dlužní jistiny či čísla účtu pro zaslání peněz. Navíc v době, kdy se milostivé léto rozjelo, eskalovala situace na trhu s energiemi, takže někteří dlužníci místo placení dluhu museli peníze využít jinde.

Exekutoři dostanou více peněz

Pravidla pro letošní podzimní šanci pro dlužníky se snaží z prvního milostivého léta poučit. Mají třeba jasně stanovit, že na penále nelze pohlížet jako na jistinu. Exekutorské úřady budou mít 15 dnů na odpověď, a pokud reagovat nebudou, milostivé léto se u dané exekuce prodlouží o příslušný počet dnů. Tentokrát se také zvýší úhrada exekutorovi – činit bude 1 500 korun plus DPH. Loni dosahovala 750 korun plus DPH, tedy 908 korun.


Nová akce se bude týkat pouze exekucí zahájených před 28. říjnem minulého roku. Opět budou mít lidé na využití milostivého léta tři měsíce, a to zřejmě od letošního září. 

„Tlačím na ministerstvo, aby proces byl co nejrychlejší. Dokončuje se meziresortní připomínkové řízení a prosil jsem pana ministra, aby to šlo rychle na vládu a rychle do Sněmovny,“ doplňuje Výborný. Vláda by mohla dostat návrh k posouzení do dvou až tří týdnů.

Sněmovna někdy není v rozhodování úplně pružná, nicméně jednání se účastní podle Výborného také zástupce hnutí ANO Patrik Nacher. Návrh by tudíž mohl mít podporu opozice, díky čemuž by se projednávání urychlilo.

Opakování milostivého léta kritizuje Exekutorská komora ČR. „I přes určité navýšení odměny pro soudní exekutory je tato stále nedostatečná a neodpovídá platnému exekučnímu tarifu,“ píše v reakci pro MF DNES.

Povede podle exekutorů k další administrativní zátěži pro úřady soudních exekutorů. „I přes špatné zkušenosti z prvního milostivého léta se opakují stejné chyby (špatná terminologie ohledně definice jistiny a příslušenství). Rozhodně by se mělo zapracovat na legislativně technickém pojetí novely za účelem odstranění mnoha nejasností prvního milostivého léta,“ popisuje komora.

Exekutorům se nelíbí ani patnáctidenní lhůta. Obávají se, že přinese řadu zmatků a nebývale zatíží exekutory a jejich zaměstnance.

Tisíce lidí ještě přibudou

Údaje Exekutorské komory ČR z konce března ukazují, že se díky milostivému létu zbavilo 15 tisíc lidí exekucí. Stát odpustil lidem na úrocích a penále 1,55 miliardy korun, nicméně komora se domnívá, že exekutoři z nich mohli 900 milionů korun vymoci.

Data komory naopak kritizovali autoři projektu. Zahrnují totiž již uzavřené exekuce, přičemž číslo se zřejmě ještě navýší, až se přepíšou do centrální evidence exekucí.

„Jen za pražský dopravní podnik bylo zastaveno téměř 11 tisíc exekucí, ačkoliv k 10. lednu to bylo pouze 1 976. Na tom je krásně vidět ta velká míra setrvačnosti a opoždění při sběru dat,“ doplnil poslanec a spoluautor milostivého léta Patrik Nacher.

Všeobecná zdravotní pojišťovna do poloviny dubna vyhověla zatím 14 241 žádostem o odpuštění penále v rámci milostivého léta. Dosud VZP odpustila v rámci této akce na penále zhruba 480 milionů korun, naopak přibližně 203 milionů korun se jí v rámci této akce na dluzích vrátilo.

„Tisíce lidí díky tomu mohou začít znova s čistým štítem, bez dluhů na zdravotním pojištění. A pro pojišťovnu to už dnes znamená více než 200 milionů korun, které by jinak těžko vymáhala,“ říká Zdeněk Kabátek, ředitel VZP ČR.

K akci se přidaly dobrovolně také některé soukromé společnosti, mezi nimi Komerční banka, její stavební spořitelna Modrá pyramida a společnost Essox, firmy Home Credit, Air Bank či Česká spořitelna. Česká kancelář pojistitelů se rozhodla dopřát milostivé léto také motoristům, kteří mají dluh za nepojištěné vozidlo.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...