Koruna, investice. Ilustrační snímek

Koruna, investice. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Z čela majetkového úřadu státu odchází Vaněk

  • 2
Generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk odstoupil k 1. dubnu z funkce. Ministerstvo financí o tom informovalo v tiskové zprávě. Vaněk je tak dalším mužem, který odchází ze svého postu od nástupu Andreje Babiše na ministerstvo financí. Další změny mají přijít.

Vedením majetkového úřadu bude do doby, než bude vybrán nový generální ředitel, pověřen náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Jeho úkolem bude připravit úřad na budoucí legislativní a systémové změny, uvedlo ministerstvo.

Úřad se stal nedávno terčem kritiky za to, že nastavení Centrálního registru administrativních budov (CRAB) je neefektivní a nenaplňuje cíle projektu, připomněla ČTK. CRAB má optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty, na umístění úředníků mezi institucemi a podobně.

Vaněk je dalším mužem, který přichází o svůj post poté, co na resort financí nastoupil Andrej Babiš. Ten nejprve vyměnil své náměstky. Po náměstcích přicházejí o svá místa takřka denně další vysocí úředníci.

Odvolání z funkce dostala už čtvrtina ze čtyř desítek šéfů odborů. Na jejich místa by měli nastoupit lidé vybraní v konkurzech, ty však ještě nejsou vypsané. Ze čtyř institucí přímo podřízených ministerstvu už přišla vedle majetkového úřadu státu o svého šéfa také Státní tiskárna cenin, kterou vedl Richard Bulíček (více zde).

Chystá se odvolání i třetího: šéfa Generálního ředitelství cel Pavla Novotného. Informaci získala MF DNES už minulý týden, ředitel však byl na dovolené a proto jeho odvolání zatím nikdo nemohl potvrdit.

Úkolem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je zastupovat Českou republiku v právních sporech týkajících se majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu.  Úřad jedná také v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří. V některých řízeních vystupuje jako žalobce, v jiných jako žalovaný.

,