Miliontá fabia má volant vpravo

  • 82
Z výrobního pásu mladoboleslavské Škody Auto sjela miliontá fabie. Stříbrný vůz ve sportovním provedení RS získal zákazník z Velké Británie, proto má volant napravo. Fabie se v Boleslavi vyrábějí od roku 1999, téměř dvě třetiny z nich připadly na klasickou verzi hatchback.

Dalších 300 000 fabií připadlo na provedení kombi a 76 000 tvořil model sedan. Kromě toho automobilka vyrobila přes 2000 užitkových vozů Fabia Praktik. Podíl fabií na celkové produkci firmy dosahuje téměř 60 procent.

„Fabia je klíčovým modelem naší automobilky. Úspěšné jsou všechny karosářské varianty i sportovní model RS. I díky fabii pronikáme na zahraniční trhy a slavíme na nich úspěchy,“ připomněl předseda představenstva Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Jako příklad uvedl hlavně německý a britský trh.

„Fabia má přes čtyři roky pevné místo v našem výrobním programu. Už náběh její výroby v září 1999 byl přesvědčivý a po 11 měsících od začátku sériové produkce se smontovalo prvních 100 000 vozů,“ řekl Karl-Günter Büsching, člen představenstva zodpovědný za výrobu a logistiku.

Büsching také poděkoval zaměstnancům mladoboleslavského závodu. „Úspěch tohoto vozu je i vaším úspěchem a úspěchem celé značky Škoda,“ prohlásil.

Klíčky od milionté fabie si přímo v továrně převzali manželé Jonesovi z Velké Británie. Pan Jones objednal pro svou ženu sportovní fabii RS a zajímá se i o další modely české automobilky. Svůj současný vůz se údajně chystá nahradit novou octavií.

Kromě mateřského závodu v Mladé Boleslavi se fabie montují i v ukrajinském závodu Eurocar v Solomonovu a v bosenském Sarajevu.

JAK VYPADÁ MILIONTÁ FABIA

Jubilejní automobil Škoda Fabia RS pohání vznětový motor o výkonu 96 kW v kombinaci s mechanickou šestistupňovou převodovkou. K výbavě vozu patří I xenonové světlomety, boční a čelní airbagy, elektronický stabilizující systém ESP nebo speciální sportovní sedačky.

Z výrobního pásu mladoboleslavské automobilky sjel miliontý vůz modelové řady Fabia. (8. dubna 2004) Malé slavnosti se účastnili i zaměstnanci, kteří v Mladé Boleslavi fabie vyrábějí. (8. dubna 2004) Model Fabia začala Škoda Auto vyrábět v roce 1999. V roce 2004 sjel z pásu miliontý vůz této řady. (8. dubna 2004) Miliontá fabia je sportovní verze RS určená pro zákazníka ve Velké Británii. (8. dubna 2004) Miliontou fabií bude ve Velké Británii jezdit paní Jonesová. K vozu dostala od člena představenstva Škody Auto Karl-Güntera Büschinga i kytici. (8. dubna 2004) Pan Jones z Velké Británie objednal své manželce Fabii RS. Netušil, že právě jejich vůz bude miliontý vyrobený v pořadí. (8. dubna 2004) Auto slavnostně předali manželům Jonesovým šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek a šéf výroby a logistiky Karl-Günter Büsching. (8. dubna 2004) U jubilejní fabie zapózovali také lidé, kteří fabie v Mladé Boleslavi vyrábějí. (8. dubna 2004) Miliontý vyrobený vůz řady Fabia bude jezdit ve Velké Británii. Má proto volant vpravo. (8. dubna 2004) Majitelkou milionté fabie je paní Jonesová z Velké Británie - proto má vůz volant i pedály napravo. (8. dubna 2004)

,