Muzeum představí staré originální stroje, které by měly i létat. | foto: iDNES.cz

Miliardář Lukačovič chce z letiště Točná udělat muzeum

  • 14
Koníčky milionářů můžou mít svéráznou podobu. Své vášni dal průchod i majitel serveru Seznam.cz Ivo Lukačovič, který miluje létání. Od Prahy 12 koupil prostřednictvím společnosti Letecké muzeum Točná pozemky pod většinou letiště Točná. Do dvou let by tu mělo vzniknout výletní místo nejen pro piloty, ale i pro celé rodiny.

Lukočovič koupil pozemky na konci listopadu a v pátek společnost poprvé představila budoucí podobu areálu.

Přestavba letiště počítá zejména s vytvořením expozice letuschopných historických strojů a snížením hlukové zátěže z provozu letadel pro okolí. Ale vzniknout by tu mělo i hřiště pro děti, odkud mohou bezpečně pozorovat prolétávající letadla, nebo restaurace, která by přes prosklenou stěnu mohla mít výhled přímo do hangáru.

"Naším cílem je vytvořit moderní sbírku exponátů  a zároveň zachovat původní atmosféru letiště. Návštěvníci by měli vidět letadla tak, jak je viděli naši dědové a pradědové," řekl jeden z autorů projektu muzea Milan Mikulecký.

Muzeum představí létající originály

Stroje nebudou pouze vystaveny, ale měly by také létat, takže návštěvníci budou mít šanci vidět letouny v pohybu.

Sbírka bude zpočátku čítat několik exponátů. Prvním je Piper L4, původní historický letoun z roku 1944, který muzeum Točná již dnes provozuje ve spolupráci s Národním technickým muzeem. Dále muzeum slibuje představit dvoumístný výcvikový stroj americké armády Boeing Stearman, na němž se v období druhé světové války připravovali i českoslovenští piloti sloužící v Kanadě.

Chybět by tu neměly věrné létající repliky letounů Avia BH1 a zvláště BH5, což byl první československý letoun, který zvítězil v mezinárodních závodech konaných v Belgii roku 1923. Další stroje plánuje společnost získávat od soukromých nadšenců, kteří se prý muzeu sami hlásí. Důležitá je však historická věrnost replik.

Výkup pozemků pro vybudování muzea od soukromých vlastníků stál 160 milionů korun. Náklady na stavbu objektů muzea a restaurace, asfaltovou vzletovou dráhu a další úpravy jsou odhadovány v řádech desítek milionů, které jdou ze soukromých prostředků.

Součástí má být i zpevněná veřejná cesta od letiště k obci Cholupice, kterou společnost plánuje postavit na vlastní náklady. Získané miliony umožní radnici Prahy 12 začít práce na rekonstrukci budoucí radnice.

,