Ve fůzích letos na světě proteklo 2,86 bilionu dolarů. Ilustrační foto.

Ve fůzích letos na světě proteklo 2,86 bilionu dolarů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Mezi firmami ve světě tečou peníze proudem

  • 4
Investiční bankéři, kteří pomáhají firmám dojednávat fúze a akvizice, mají za sebou velmi úspěšný rok a těší se na tučné odměny. A podle odhadů se mohou těšit na příští rok. Spojování firem a nákupy podniků byly letos nejlepší za posledních pět let.

Podle průzkumu analytické společnosti Dealogic dosáhly letos fúze celkové hodnoty 2,86 bilionu dolarů, což je zhruba o 40 procent více než loni.

"Peníze tečou proudem," řekl listu Financial Times Robert Kindler, globální šéf fúzí a akvizic investiční banky JPMorgan Chase. "Příští rok vypadá stejně dobře, i když procentní nárůst nebude tak velký."

Největší letošní obchod se zrodil hned na začátku roku ve Spojených státech, kde americký kolos Procter & Gamble pohltil výrobce holicích potřeb Gilette a zaplatil 54,9 miliardy dolarů.

Amerika celkově vede v počtu i velikosti fúzí. První tři největší spojení roku proběhla v USA, v první dvanáctce fúzí je těch amerických sedm. Hodnota amerických obchodů dosáhla 1,14 bilionu dolarů, což je 40 procent z celkového objemu ve světě.

I v Evropě se množí počty firemních spojení. Jeden z největších obchodů koncem roku uzavřel španělský telekomunikační gigant Telefónica, čerstvý majitel Českého Telecomu. Za 31,7 miliardy dolarů koupil britského mobilního operátora O2.

Zvyšování počtu fúzí v Evropě souvisí se snahou některých zemí vybudovat své "národní šampiony" v určitých oborech. To je třeba příklad španělské plynárenské firmy Gas Natural, která převzala konkurenční firmu Endesa za 28,3 miliardy dolarů, nebo ovládnutí ruské ropné firmy Sibněft plynárenským kolosem Gazprom za miliardy dolarů.

Úrodný bude i příští rok
Nejrušněji bylo co do fúzí a akvizic letos v telekomunikacích a ve finančnictví. Naopak méně obchodů proběhlo ve světové farmacii. Na příští rok čekají odborníci další dobré obchody.

"Rok 2006 bude lepší z několika důvodů, většina z nich měla svou váhu již letos. Úrokové sazby v USA a Evropě jsou stále na relativně nízké úrovni a pokračuje zvyšování aktivity investičních fondů, které chtějí někam umístit své volné peníze," řekl David Stone z analytické společnosti Neal, Gerber & Eisenberg pro zpravodajství CNNMoney.