VIDEO: Zásilka pro Gabčíkovo. Českem projel několikatunový náklad

  • 9
První fáze přestavby slovenského Vodního díla Gabčíkovo se pomalu blíží do finále. Část prací na zakázce za více než 150 milionů euro finišuje už i v dílnách české firmy Metrostav. Obří vrata, která celkem váží přes tisíc tun a která pro Slováky vyrobila, teď po kusech projíždí republikou.

Neobvyklý pohled se mohl řidičům na Vysočině naskytnout v noci na čtvrtek. Po aktuálně modernizovaných úsecích nejznámější české dálnice se tam projel i překvapivý návštěvník – kus betonu o váze 28,5 tuny.

„Po D1 transportujeme jeden z nejlehčích dílů vyrobených vrat,“ popsal Radek Liška, vedoucí projektu z Metrostavu. „Celková hmotnost soupravy činí 42 tun. Díl má délku 18 metrů, šířku 3 metrů a výšku 4,2 metru,“ dodal. Tento obr je přitom jen jedním z osmi kusů, které firma na Slovensko dopravuje

„Nejtěžší díl nových vrat váží 107 tun,“ doplnil Liška. „Pro přepravu tak těžkých břemen jsme museli využít speciální podvalníky a při nakládce a vykládce jedny z největších jeřábů,“ zakončil.

Metrostav byl kvůli kauze Rath na tři roky vyřazen z veřejných zakázek

Těžší vrata než v Panamě

Vodní dílo Gabčíkovo v současnosti prochází největší rekonstrukcí ve své historii. Na přehradě, která byla vystavěna na přelomu 80. a 90. let, se mění veškeré ocelové konstrukce v obou plavebních komorách.

Celkem měří vrata, která Metrostav rekonstruuje, rozměry 36 na 22 metrů, tloušťku dva metry a i s pomocnými konstrukcemi váží 1 200 tun. Jsou tedy těžší než proslulá vrata u Panamského průplavu. Cílem aktuálně probíhajících prací je zvýšení bezpečnosti i intenzity lodní dopravy.

Práce na nich byla pro svářeče náročná především kvůli váze jejich jednotlivých dílů. Během práce se s nimi totiž nedalo příliš hýbat a většinu práce tak museli provádět v nepříjemných pozicích.

Takto se obří vrata svařovala v pražských Horních Počernicích: