Jihlavský City Park možná obsadí i McDonald’s. | foto: Stavba roku

Prior, nebo City Park? McDonald’s v Jihlavě možná změní adresu

  • 1
Souboj titánů, střet generací? Dva největší obchodní domy v krajském městě Vysočiny se možná budou přetahovat o lukrativního nájemce - restauraci rychlého občerstvení McDonald’s. Ta od poloviny devadesátých let sídlí v Prioru na Masarykově náměstí.

"Mekáč" by se mohl přestěhovat nedaleko, do obchodního centra City Park, kde již od otevření v roce 2008 sídlí i konkurenční fast food, společnost KFC.

Podle informací MF DNES jednalo vedení City Parku se společností McDonald’s. A řetězec rychlého občerstvení změny v jihlavském působišti nepopírá. Ať už stěhování, nebo rozšíření sítě.

"Společnost v současnosti vnímá příležitost a prostor pro další novou restauraci, popřípadě i relokaci stávající restaurace v obchodním domě Prior," řekla mluvčí McDonald’s v Česku Drahomíra Jiráková.

V Jihlavě se proslýchá, že by McDonald’s měl v City Parku nahradit současnou dvoupodlažní restauraci Double Decker, která provozuje vedle horního patra v prosklenné věži i zahrádku na střeše centra.

"Nezastírám, že jsme hledali jiného provozovatele, představa o byznysu byla trochu jiná, než se nakonec ukázalo," řekl Vladislav Jiroušek, ředitel Hotelu Gustav Mahler, který provozuje restauraci Double Decker v City Parku.

"Teď jsme zrovna v období, kdy vyděláváme, ale jsou dny, kdy je nižší návštěvnost, a pak nejsme schopní zaplatit ani náklady s provozem spojené," dodal. V dubnu Double Deckeru uběhly dva roky z pětileté nájemní smlouvy.

"Restauraci uzavřít nemůžeme, stejně bychom museli dál platit nájem," dodal Jiroušek s tím, že kvůli tomu je podle něj stěhování reálné nejdříve v roce 2015. Anebo...

"Pokud bychom ale našli provozovatele, který by pokračoval v našem nájmu, jen by se přepsala smlouva na něj. Ale nevím, kdo by v ekonomicky špatné době šel do takovéto investice, jedině nějaký velký řetězec," naznačil Jiroušek.

McDonald’s podle jeho mluvčí Jirákové nyní vyhodnocuje různé varianty v rámci krajského města Vysočiny.

"Rozpracovanost jednotlivých projektů a vedená jednání nám neumožňují nyní poskytnout bližší podrobnosti a místa. Věříme, že v blízké budoucnosti zkvalitníme a rozšíříme naše možnosti pro zákazníky," dodala mluvčí řetězce.

Právě současná restaurace Double Decker by pro McDonald’s mohla být prostorově ideální. City Park zavírá v devět hodin večer. Prostory restaurace o celkové ploše 350 metrů čtverečních ovšem mají vlastní vchod zvenčí. Vedení City Parku věc nechce komentovat.

"City Park nyní jedná s několika případnými novými nájemci. Probíhající jednání nebudeme do jejich uzavření komentovat," uvedla pouze Michaela Winklerová ze společnosti CPI Group, která obchodní centrum pod jihlavskými hradbami vlastní.

Podobně reagovalo i vedení Prioru. "O ničem takovém nevím. Informace bych musel mít přímo od nájemce, abych se k tomu mohl vyjádřit," řekl Alexandr Seidl, předseda dozorčí rady akciové společnost Le Cygne Sportif Groupe, která jihlavský Prior vlastní.

O další provozovně rychlého občerstvení v Jihlavě uvažuje McDonald’s také u křižovatky výpadovky na Pelhřimov s obchvatem města. Tam má vzniknout obchodní zóna s názvem Aventin. "McDonald’s by měl být součástí této zóny," potvrdil za Aventin Ota Kohoutek. "Máme k dispozici ujednání o deklaraci zájmu řetězce o účast v projektu," dodal.

Investorovi se však zatím nepodařilo dotáhnout do konce jednání o obchodu s potravinami, který by měl v nákupním parku působit. Jeho účastí je však podmíněno i působení největšího řetězce v zóně, hobbymarketu OBI (více o záměru čtěte zde).

Obchodní dům Prior sídlí na jihlavském Masarykově náměstí (modrá šipka). Nedaleko je pak modernější obchodní centrum City Park (žlutá šipka).

Obchodní dům Prior sídlí na jihlavském Masarykově náměstí (modrá šipka). Nedaleko je pak modernější obchodní centrum City Park (žlutá šipka).