Martin Ludvík, předseda Ovocnářeké unie a viceprezident Agrární komory

Martin Ludvík, předseda Ovocnářeké unie a viceprezident Agrární komory | foto: Agrární komora ČR

Bio má být lokální. Jablka ze Španělska jsou nesmysl, říká šéf ovocnářů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Omezení dopravy a větší důraz na lokálnost ovoce a zeleniny - to postrádá v evropských zelených plánech předseda Ovocnářské unie a viceprezident Agrární komory ČR Martin Ludvík. „Logicky asi nikdo u nás nebude pěstovat pomeranče, ale proč bychom nemohli pěstovat ve větším cibuli, zelí nebo brambory,“ ptá se v rozhovoru pro iDNES.cz.

Kvůli novým požadavkům například na omezení přípravků na ochranu rostlin od roku 2025 v minulém týdnu demonstrovali čeští zemědělci, s protestní nótou k evropským ministrům zemědělství se ale přidali i jejich kolegové například z Polska nebo Slovenska. Přitom čeští ovocnáři Polsko často kvůli levným dovozům jablek kritizují, není v tom trochu rozpor?
Oni ani ti Poláci nejsou spokojení, jaké dostávají ceny a jaká je realita v sektoru ovoce a zeleniny. Byli soustředění na východní trhy, zvláště na Rusko, kam se vozilo ovoce skrze Bělorusko, a ty nyní padly, takže jsou v těžkých potížích. Nastavování nových pravidel bude trápit Poláky stejně jako nás, akorát je bude čekat ještě daleko větší restrukturalizace. Budou muset omezit komodity, které dříve na tyto trhy posílali, a to je právě ovoce. Dnes je každé třetí jablko vyprodukované v EU z Polska. Potom jsou největší producenti jahod, rybízu, višní, borůvek. Samozřejmě většina jejich produkce není v konzumní kvalitě, ale jde na zpracování.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se