Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Josef Vostárek, MF DNES

MAPA: Propasti v nájmech. Polská peněženka krvácí, Němec mávne rukou

  • 361
Nájemní bydlení ve Varšavě je jen pro vyvolené. Pokud by na něm trval Polák s průměrným příjmem, musel by si každý měsíc půjčit skoro dva tisíce korun. Nic jiného by si přitom nekoupil, celá mzda by padla na byt o velikosti 63 metrů čtverečních. Do Berlína je to z Varšavy šest hodin, situace tam je ale úplně opačná.

Němec má na své výplatnici průměrně přes 51 tisíc korun čistého, a navíc za metr čtvereční platí méně. Za vzorový byt (ve výpočtech iDNES.cz 63 m²) obyvatel Berlína zaplatí 14 tisíc korun měsíčně. Není to zase o tolik víc, než kolik stojí bydlení v Praze.

Jenomže i česká metropole pro obyvatele s průměrným příjmem patří k těm dražším. Z 23 tisíc hrubého by po zaplacení nájmu zbylo Čechovi v peněžence jen 5 tisíc korun. To znamená, že 70 procent mzdy padne na nájem.

Průměrný Polák na nájem ve Varšavě nemá

Zdaleka nejtěžší situaci mají ale Poláci, ceny nájmů ve Varšavě jsou enormní. Potvrzuje to Maximilian Mendel, šéf výzkumu polské firmy Reas, která radí v realitách.

"Varšava je opravdu drahá. Proto se drtivá většina lidí rozhoduje, že si byt raději koupí. V posledních letech splátky hypoték přerostly ceny nájmů, ale rozdíl není tak velký. Bydlení v podnájmu vyhledávají studenti a lidi, kteří jsou ve Varšavě krátkodobě," popsal iDNES.cz situaci.

Polák s průměrným platem na nájem ve zmíněném bytě nemá. Podle Mendela by si jej ale nemohl dovolit ani člověk s průměrným příjmem ve Varšavě. Bytů k pronájmu je v Polsku nedostatek, proto jsou tak drahé. V důsledku toho si Poláci berou půjčky na bydlení, navíc zhruba desetina má hypotéku ve švýcarských francích, v posledních dvou letech jsou ale tyto hypotéky na ústupu (čtěte Statisíce Poláků trápí silný frank, zdražuje jim hypotéky až o třetinu).

Srovnání cen bydlení v evropských metropolích

Velmi drahé v porovnání k příjmu nejsou jen nájmy ve Varšavě. Nad 60 procent čisté mzdy vydá za nájem i obyvatel Bratislavy, Paříže, Říma, Madridu nebo Londýna. Právě 60 procent je možné podle Petra Turczera ze znaleckého ústavu BDO Appraisal services považovat za hranici mezi únosným a drahým.

"V případě Varšavy a Bratislavy jsou velké výdaje způsobené i zaostáváním venkova za hlavním městem, u některých měst, jako je Paříž nebo Londýn, je to tím, že jde o světově vyhledávané lokality, kde je vyšší ekonomická síla než v jiných částech země, větší poptávka a tím i ceny," poznamenal Turczer, který pro iDNES.cz zpracoval přehled cen nájmů v Evropě (součást infografiky).

Italové mají draho, žijí v malých bytech

Nejvyšší nájem na metr čtvereční je v Paříži, kde metr stojí přes 25 eur (616 Kč). O mnoho levnější není ani Londýn a Řím. Právě Itálie je zemí s velkými rozdíly v regionální ekonomice. Obecně platí, že jih Itálie je chudší než sever. V Miláně lidé vydělávají zhruba o 5 tisíc eur ročně víc než v Římě. Na druhou stranu mzdy jsou v Itálii nižší než ve Velké Británii, takže je na tom ve vzájemném srovnání hůř.

"Ve velkých italských městech jsou nájmy skutečně přemrštěné. Jako student jsem za podnájem malého jednolůžkového pokoje v Římě nedaleko centra platil od 500 do 620 eur včetně poplatků. Nejlevnější pokoje v odlehlejších oblastech byly za 400 eur. Celé moje stipendium 450 eur padlo na bydlení, i když by mělo pokrýt i další výdaje," vypráví student Petr.

V Perugii přitom za podobný pokoj platil asi 250 eur, tedy cenu odpovídající Praze. Kvůli vysokým nájmům Italové často žijí v malých bytech, sdílí pokoje nebo přebývají u rodičů až do pokročilého věku.