Suchary Diates z Polska obsahovaly závadnou moučku.

Suchary Diates z Polska obsahovaly závadnou moučku.

Makro stáhlo rizikové suchary z Polska. V moučce byla salmonela

  • 73
Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zakázali v Česku prodávat rizikové Suchary diates z Polska. Polská firma je totiž vyráběla z moučky, u níž byly prokázány bakterie salmonely. Síť Makro Cash & Carry, do níž se suchary dostaly, už výrobky stáhla. Téměř 500 balení si už ale lidé stačili koupit.

Inspektoři zakázali prodávat závadné suchary poté, co se o jejich rizikovosti dozvěděli ze systému rychlého varování pro potraviny. Zpráva informovala o tom, že se do Česka dostala zásilka potraviny obsahující vaječnou moučku z nelegální výroby polské společnosti Viga Dojutrow1A.

"Výroba byla v uvedené provozovně polskými dozorovými orgány zakázána kvůli závažnému porušení potravinové legislativy. Výrobce přesto v produkci pokračoval a nelze proto vyloučit kontaminaci suroviny látkami škodlivými pro lidské zdraví. Výsledky laboratorních testů v surovině - sušených vejcích - potvrdily přítomnost bakterií salmonely," řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Suchary Diates z Polska obsahovaly závadnou moučku.

Podle něj pak závadnou moučku převzala další polská firma, která z ní vyrobila suchary a dovezla je do firmy Pekárny a cukrárny Náchod. Ta je dále expedovala pod názvem Suchary diates, 2× 285 g, šarže 25. 07. 2012 A, do řetězce Makro Cash & Carry ČR.

SZPI okamžitě přikázala výrobek stáhnout z prodeje, což řetězec ještě ve čtvrtek splnil. Více než 470 balení sucharů však už zmizelo z regálů. "Zákazníci mohou rizikový výrobek vrátit prodejci a dostanou za něj zpět své peníze," upozornil Kopřiva.

Polská média přinesla zprávu o nelegální výrobě v polském provozu 9. března 2012, polské dozorové orgány tedy podle Kopřivy vložily informace do systému rychlého varování až s téměř dvouměsíčním zpožděním.