Generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Majitel O2 areny mění vedení včetně Hušáka

  • 39
Valná hromada společnosti Bestsport, provozovatele a majitele O2 areny, se v pátek sešla, aby odvolala celé představenstvo firmy včetně místopředsedy Aleše Hušáka. Pode mluvčího Bestsportu však k žádným změnám ve vedení firmy zatím nedošlo.

Valná hromada totiž proběhla poměrně nestandardně a o jejím výsledku zřejmě budou muset rozhodovat právníci.

Začala v sídle Sazky, kam ji šéf loterijní firmy a místopředseda Bestsportu Aleš Hušák svolal proto, aby zabránil soupeřům se jí zúčastnit. Do sídla může totiž vstoupit jen ten, kdo má povolení Sazky.

"Management Sazky zabránil tomu, aby se akcionář, který drží více než 99 procent hlasů v Bestsportu, mohl účastnit normálně valné hromady," řekl místopředseda ČOV Jiří Kejval serveru Aktuálně.cz, který o odvolání vedení Bestsportu informoval jako první.

Hušákovi odpůrci se tohoto triku podle serveru ale nezalekli a jednání zahájili ve vestibulu loterijní firmy, kam ještě vstoupit mohli. Pak valnou hromadu přerušili a dokončili ji na jiném místě, kde už představenstvo svrhli.

Podle Kejvala je jen otázkou času, kdy se vedení Bestsportu vymění. "Dnes jsme pověřili našeho zástupce, aby odvolal stávající představenstvo a jmenoval nové. Setkal se s obstrukcemi představenstva, nicméně děláme další kroky pro to, aby změna proběhla v řádu dnů," řekl iDNES.cz Kejval.

K odvolání představenstva údajně vedly nejasné finanční toky mezi Bestsportem a Sazkou, z nichž měli Hušákovi odpůrci obavy.

Mluvčí: Vedení zůstává

Mluvčí Sazky a Bestsportu Jan Tuna tvrdí, že valná hromada se neuskutečnila, protože se nesešla v potřebném složení. Ve vedení firmy se tak podle něj nic nemění. "Lidé, kteří se pokoušejí vystupovat jako členové údajného nového představenstva, k tomu nemají žádné oprávnění, nemohou podepisovat žádné smlouvy a pokud by tak činili, dopouštěli by se protiprávního jednání a všechny úkony by byly považovány za absolutně neplatné," uvedl Jan Tuna.

Místopředseda ČOV Kejval se podle něj valné hromady nezúčastnil. "Muž, který vystupoval jako zástupce majoritního akcionáře Bestsport akciová společnost Občanského sdružení Zelený ostrov, byl na místo konání valné hromady normálně vpuštěn, ale neprokázal se právoplatným oprávněním na této valné hromadě jednat," dodal Tuna.

Pokud by právníci valnou hromadu uznali, Hušáka by na postu vystřídal Petr Bernátek, který není přímo spojen se sportovními svazy, ale podle Aktuálně.cz má blízko ke KKCG miliardáře Karla Komárka. Mluvčí KKCG Dan Plovajko však napojení Bernátka na KKCG odmítá.

"Není pravda, že by pan Bernátek byl dosazen námi," řekl iDNES.cz. KKCG je jedním z největších věřitelů Sazky a loterijní firmu se snaží získat do svého impéria.

"Dnešní vývoj znovu ukazuje, že Hušákova proklamovaná podpora ze strany českého sportu je už jen zbožným přáním pana Hušáka a několika posledních funkcionářů ČSTV, ale s realitou nemá nic společného," komentoval odvolaní představenstva Plovajko.

Bestsport je stejně jako největší tuzemská loterijní firma Sazka, kterou Hušák vede, v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma poté, co se v úpadku ocitla Sazka.

,