Chrenek musí složit padesátimilionovou kauci pro případ krachu.

Chrenek musí složit padesátimilionovou kauci pro případ krachu. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Magnát Chrenek může založit zdravotní pojišťovnu

  • 37
Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že ocelářský magnát z Třineckých železáren Tomáš Chrenek dostane licenci na zřízení vlastní zdravotní pojišťovny. Zažádal o ni letos v září. O vlastní pojišťovnu má prý zájem i nejbohatší Čech Petr Kellner.

"Teoreticky jsme rozhodnutí mohli vydat dřív, ale žádost nebyla úplně přesná," říká první náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr. K licenci se kladně vyjádřilo také ministerstvo financí.

"Ještě jsem oficiální papír neviděl, jen jsem se to dozvěděl po telefonu," říká Chrenek, který se stane prvním tuzemským miliardářem s vlastní zdravotní pojišťovnou. Jeho cílem je uzavřít kruh mezi sítí vlastních nemocnic, která operuje pod jménem Agel, a vlastními firmami, které na severu Moravy "dodávají" pacienty. A hlavně vydělat.

Přidá se i Kellner?
Zdravotnictvím ročně protečou stovky miliard korun, které lákají stále více byznysmenů. V branži se již dlouho hovoří o tom, že o licenci na zdravotní pojišťovnu bude žádat také nejbohatší Čech Petr Kellner, který vládne skupině PPF.

"Oficiální žádost jsme sice neobdrželi, ale víme o tom, že se ji jeden subjekt chystá podat," říká k tomu Šnajdr.

Zástupci PPF hovoří opatrněji. "Analyzujeme možnosti a atraktivitu trhu a na základě výsledků se rozhodneme," tvrdí Richard Kapsa, šéf komunikace České pojišťovny, která patří do skupiny PPF-Generali.

Masivnější vstup soukromého sektoru do zdravotnictví by měl přinést větší efektivitu a lepší přístup k pacientům. Zároveň však panují obavy před nižší kvalitou zdravotní péče, která bude motivována hlavně cílem vydělat.

Chrenek myslí rok dopředu
Chrenek vlastní zdravotní pojišťovnou získává náskok před konkurencí a také před reformou zdravotnictví. Ta počítá od ledna roku 2009 s nastartováním skutečné konkurence mezi zdravotními pojišťovnami. Těm by se měly rozvázat ruce, což by se podle propagátorů reformy mělo projevit v lepších službách pro pacienty a v rozvoji soukromého zdravotnictví. Zatím však není nic jisté, zákon musí projít Sněmovnou.

To si uvědomuje i Chrenek. "Zatím není co slavit. Není jisté, jak všechno v parlamentu dopadne," dodává. V příštím roce ho každopádně čeká velká investice, která vznik zdravotní pojišťovny provází. Aby totiž o licenci zase nepřišel, musí splnit několik podmínek.

Investuji stovky milionů
Kromě padesátimilionové kauce, kterou složí pro případ krachu, musí do jednoho roku získat nejméně padesát tisíc klientů. V regionu střední a severní Moravy, kde jeho holding Agel působí, je přitom poměrně velká konkurence malých zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven.

"Budeme soutěžit o klienty kvalitou péče. Počítám s tím, že kromě kauce investujeme do vzniku pojišťovny stovky milionů korun," tvrdí Chrenek. Přesnou částku, kterou hodlá do pojišťovny nalít, a způsob, jakým bude lanařit klienty jiných ústavů, nijak neupřesňuje.

V Česku dnes funguje kromě VZP osm zaměstnaneckých pojišťoven, zatím si mohou konkurovat jen minimálně. Třeba v nabídce vitaminů či v očkování zdarma.

,