ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: David Taneček, ČTK

Stát řeší covidový režim na sjezdovkách, fronty u vleků bude nutné řídit

  • 111
Zástupci ministerstva průmyslu a obchodu se shodli s provozovateli lyžařských areálů na nutnosti nastavit funkční řízení front na sjezdovkách. Pravidla má navrhnout Národní sportovní agentura společně s odborníky z odvětví. Konečné rozhodnutí pak bude na ministerstvu zdravotnictví.

O předběžné shodě MPO v pondělí informovalo na twitteru. Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička doplnil, že do týdne může být o pravidlech jasno. 

Jednání expertních týmů se v pondělí dopoledne podle informací ČTK zúčastnili také představitelé Asociace horských středisek. Její ředitel Libor Knot už dříve řekl, že pro bezproblémové fungování zimních středisek je třeba, aby se na vládní úrovni sjednotila pravidla pro lanové dráhy a lyžařské vleky. 

Lanové dráhy jsou totiž klasifikovány jako hromadná doprava, zatímco lyžařské vleky jsou obyčejná provozovna. Upřesněna by podle něj měla být také definice venkovního sportoviště, aby sjezdové tratě mohly fungovat v logickém celku.

Rozestupy a větrání lanovkových kabin

Asociace už připravila sadu opatření pro skiareály. U pokladen a na nástupištích budou označeny rozestupy. Výjimky budou podle Knota pro členy jedné domácnosti a samozřejmě při sjíždění sjezdovky. Střediska budou zajišťovat dezinfekci vnitřních i vnějších prostorů, kabiny lanovek budou častěji větrat, počítají s kontrolou zakrytí dýchacích cest návštěvníků, které bude doporučováno. Střediska podle Knota rozšířila možnosti online nákupů i plateb. Úpravy se dočká organizace v lyžařských školách i pojetí zábavních akcí.

Lyžaře čekají roušky ve frontách i prázdnější školky. Skipasy nezdraží

Uvolňování či zpřísňování aktuálních opatření proti šíření koronaviru se nově řídí podle pětistupňového protiepidemického systému (PES). Česká republika je od pondělí ve čtvrtém stupni pohotovosti. Rizikové skóre se však dostalo na hodnoty odpovídající třetímu stupni. Změnu stupně ale musí vždy schválit vláda.

PES uvádí, že v pátém stupni lze rekreačně venku sportovat nejvýše do dvou lidí, ve čtvrtém stupni v maximálně šesti lidech a od třetího stupně vždy pouze ve dvou hracích týmech či skupinách. Ve druhém a nejnižším stupni není počet lidí sportujících venku omezen.

,