CTPark Bor

CTPark Bor | foto: ctp.eu

Developer CTP Group vstupuje na burzu. Očekává výnos téměř 24 miliard korun

  • 2
Developerská skupina CTP Group, která se specializuje na stavbu průmyslových a logistických nemovitostí a působí převážně na českém trhu, chce vstoupit v následujících týdnech na burzu cenných papírů v Amsterdamu. Hrubý výnos by měl dosáhnout zhruba 900 milionů eur (23,5 miliardy korun).

„Celosvětově jsou výhledy logistických nemovitostí velmi atraktivní. Současná situace urychlila několik faktorů, mezi nimi například masivní růst e-commerce, který vede k dlouhodobé skokové změně poptávky po logistických službách a prostorech,“ uvedl generální ředitel CTP Remon Vos.

Logistický obr CTP z Humpolce expanduje v Polsku. Investuje pět miliard

Oznámená nabídka se týká patnácti procent akcií společnosti CTP, které poskytne jediný akcionář skupiny a generální ředitel Remon Vos. Ten po dobu jednoho roku zůstane většinovým akcionářem společnosti. Nabídka bude primárně zpřístupněna institucionálním investorům. Finančním poradcem společnosti je N M Rothschild & Sons Limited.

Skupinu CTP Group založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v České republice. Před pěti lety CTP vstoupila na další trhy v regionu. Kromě Česka působí na Slovensku, v Srbsku, Rumunsku, Polsku a nově v Maďarsku. V Česku na konci června firma vlastnila 3,46 milionu metrů čtverečních ploch v 54 areálech.

Logistické parky společnosti CTP

Letos by CTP chtěla začít stavět tři projekty v Polsku, a to ve Varšavě a Katovicích, celkový objem investic je přes pět miliard korun. V Rakousku by měla začít stavbu logistických projektů poblíž Vídně.

Společnost CTP směřuje navíc k tomu, aby se do roku 2023 stala uhlíkově neutrální. Čistý výnos z emise plánuje CTP Group využit na refinancování stávajícího zajištěného dluhu a na financování budoucího rozvoje.

Hrubý příjem z pronájmu CTP Group loni meziročně vzrostl o patnáct procent na 344 milionů eur (8,8 miliardy korun). Na konci roku 2020 měla ve výstavbě 740 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které budou dokončeny letos. Aktuálně vlastní budovy o rozloze 6,3 milionu metrů čtverečních.

,