Opravená část zámeckého pivovaru v Litomyšli.

Opravená část zámeckého pivovaru v Litomyšli. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Litomyšl otevře moderně přestavěný pivovar

V Pardubickém kraji se chystá architektonická událost roku. V sobotu v patnáct hodin se pro návštěvníky otevřou dveře zámeckého pivovaru v Litomyšli, který nechalo město během šesti let přestavět podle návrhu uznávaného architekta Josefa Pleskota na Evropské školicí centrum s ubytovnou.

Přestřižení pásky se v Litomyšli promění ve velkou společenskou akci, doprovázenou koncertem, programem pro děti i otevřením výstavy o architektuře.

Jak dopadl vpád architektonického minimalismu do původně renesanční památky, v níž se narodil Bedřich Smetana? Pokud vám bude prostor uvnitř zámeckého pivovaru chvílemi připomínat továrnu, nebude to náhoda.

Dveře z neopracovaného dřeva, přiznané železné výztuže, rošty, po kterých se jde jak po můstku k jednotlivým pokojům, velkorysá vestavba ve vnitřním atriu z kovu a skla. "Vždyť se zde vařilo pivo, byla to průmyslová budova, fabrika," vysvětluje Pleskot.

"Líbí se mi, že jsou tam až drsně skloubené současné a staré věci," řekl krajský radní a bývalý starosta Litomyšle Miroslav Brýdl.

Litomyšl tohoto architekta k návrhu na přestavbu přímo vyzvala. "Řekl jsem si, že to musí být někdo, kdo u nás patří k absolutní špičce," vzpomíná Brýdl.

Přestavba zchátralého litomyšlského pivovaru trvala šest let a stála přes padesát milionů korun, přičemž víc než polovinu zaplatila Evropská unie.

Postupně tam podle Pleskotova projektu vznikla knihovna, počítačová učebna a kancelář se zázemím. Před dvěma lety byla dokončena vstupní hala, ekumenická kaple, seminární sál a sociální zařízení. To vše už mohli návštěvníci Litomyšle spatřit. Letos rekonstrukce vyvrcholila stavbou víceúčelového sálu, fitness se zázemím a saunou, vytvořením ubytovacího zařízení s 55 lůžky a jako poslední nyní vzniká nová informační kancelář.

Pivovar se otevře s velkou slávou Litomyšl chce pivovar otevřít s velkou slávou. Akci pojmenovala Pivovar Litomyšl OPEN.

"Dětem budou patřit zámecké zahrady, kde pro ně místní neziskové organizace připravily odpoledne na téma Putování po Evropě. Chybět nebudou například lanové horské výstupy, přírodovědná stezka, děti si budou moci vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu," uvedla mluvčí Litomyšle Michaela Severová.

Na nádvoří zámku vystoupí v sobotu odpoledne například skupina Oboroh či Vlasta Redl. Zároveň s programem na prvním nádvoří poběží koncerty a divadlo v kapli Zámeckého pivovaru. Studenti pedagogické školy tam sehrají dvě pantomimické scénky, koncertovat bude vokální soubor L'Oktet a smíšený pěvecký sbor Kos.

Na všechny víkendové akce je vstup volný Současně s otevřením pivovaru v něm bude zahájena výstava Industriální stopy. Nedělní odpoledne bude opět ve znamení Dne otevřených dveří. Navíc se v kapli Zámeckého pivovaru bude od čtrnácti hodin konat ekumenická bohoslužba. Na všechny víkendové akce je vstup volný.

Evropské školicí centrum bude provozovat stejnojmenná obchodní společnost, v níž mají zástupce jak křesťanské sdružení YMCA, tak i Litomyšl. Do někdejšího pivovaru se budou jezdit školit členové sdružení YMCA z celé Evropy, jednak bude sloužit jako hotel, například pro hosty kongresů na litomyšlském zámku.

,