Průzkumný vrt v Cínovci

Průzkumný vrt v Cínovci | foto: Geomet

Australané doufají, že se na těžbě lithia dohodnou s novou vládou

  • 8
O těžbu lithia na Cínovci, která se stala předmětem ostrého předvolebního boje, mají Australané nadále zájem. Potvrdil to ředitel European Metals Holdings Keith Coughlan. Firma vyhlíží naději na jednání o tématu s novou vládou. Přitom právě hnutí ANO ostře kvůli příslibu těžby útočilo na ČSSD.

Velké zásoby lithia, které se používá na výrobu baterií včetně těch do elektromobilů, jsou uloženy na Cínovci na Teplicku v Krušných horách.

European Metals Holdings (EMH) svůj zájem o těžbu alkalického kovu na tiskové konferenci potvrdila. V minulých týdnech před volbami se přitom těžba stala tématem ostrých sporů mezi ANO a ČSSD. Memorandum s firmou začátkem října podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). EMH potvrdila, že dodrží závazek z memoranda, které začátkem října podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Také už jednala se státním podnikem Diamo.

Společnost chce o projektu jednat s novou vládou, řekl generální ředitel Keith Coughlan.

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD. Sociální demokraté označovali kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za útok vedený hnutím ANO a KSČM. Tvrdili, že se ANO jen snaží zakrýt Babišovy kauzy.

Lithium je považováno za kov budoucnosti. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní právě EMH. S těžbou lithia by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy.


Elektromobil