Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Frýdlantsko zamořuje levné uhlí z Polska. Do kamen přitom vůbec nepatří

  • 210
Levnější uhlí z Polska proudí do obcí a měst Libereckého kraje. Nemá se přitom spalovat v domácnostech, ale v tepelných elektrárnách. Navíc znečišťuje ovzduší.

Metrák polského lignitu vyjde na necelých 97 korun a drobnější hnědé uhlí ořech na 116 korun. Metrák hnědého uhlí, v němž jsou kusy velké osm až třicet centimetrů, stojí 163 korun.

Uvedené ceny najdete na letácích, které obdrželi nedávno i lidé v Chrastavě.

"Nechápu, jak nám mohou uhlí z Polska nabízet, když se o něm ví, že je špatné a znečišťuje ovzduší," řekla žena z Chrastavy. Z osobních důvodů si nepřála uvést své jméno.

Za české hnědé uhlí ze severočeských dolů zaplatí zákazníci dvakrát až třikrát víc než za polské. V malých kotlích a v kamnech ale polské uhlí špatně hoří a hustý kouř zamořuje ovzduší především na Frýdlantsku.

Podle odborníků by se mělo spalovat pouze v tepelných elektrárnách, nikoliv v domácnostech.

"Na Frýdlantsku zůstává topení polským uhlím stále velkým problémem," upozornil frýdlantský starosta Dan Ramzer. "Když jdu po městě, tak podle zápachu z kouře poznám, kde polské uhlí mají. Před lety jsme Frýdlant plynofikovali, abychom dýchali lepší vzduch. V posledních letech ale lidé odcházejí od plynu a elektřiny a kupují často právě laciné, ale nekvalitní polské uhlí."

Domácí komín pošle do ovzduší víc jedů než celá spalovna

Podle Ramzera někteří obchodníci pravděpodobně přimíchají polské uhlí do českého a šidí zákazníky. Frýdlantskému starostovi dává za pravdu jeho kolega z Horní Řasnice Radek Haloun.

"Těžko odhadovat, kolik lidí v naší obci polské uhlí kupuje. Může jich být tak kolem deseti procent," uvedl Haloun.

"Polské uhlí je mladé a nevyzrálé. Strukturou připomíná spíše lignit. Vzal jsem ho u známého před lety do ruky, zmáčkl ho a úplně se rozpadlo. Má navíc malou výhřevnost a hodně dýmá."

Polské uhlí se začalo do pohraničí Libereckého kraje dovážet ve velkém před čtyřmi roky. "Je strašně špatné a nehřeje," konstatoval starosta Chrastavy Michael Canov. "Hodně lidí se s ním spálilo a řada z nich si ho už podruhé nevzala."

Starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka varoval, že uhlí z Polska může lidem zničit kotle. Levné uhlí obvykle obsahuje hodně síry, jejíž vinou kotle rezivějí. Při spalování síry navíc unikají do ovzduší škodliviny, nebezpečné lidskému zdraví.

Inspektoři do domů nemohou

Česká inspekce životního prostředí nesmí zakročit proti pálení špatného uhlí v domech a bytech. Zákon jí dovoluje kontrolovat pouze úniky škodlivých látek z elektráren, tepláren nebo z kotelen ve firmách.

Jeden malý domácí komín přitom pošle do ovzduší více jedovatého kouře než celá teplárna nebo spalovna.

"Můj soused topí hnědým uhlím a v neděli se u nás na dvoře nedalo ani dýchat," poznamenal muž z okraje Liberce. Z obavy ze souseda chtěl zůstat v anonymitě.

"Abych se dozvěděl, co se sem vlastně z Polska vozí, zavolal jsem na číslo z letáku," svěřil se muž. "Nějaký člověk mi řekl, že prodávají vlastně takový lepší lignit. Ale v kotli se s ním prý topit dá. A když údajně roztopíte dřevem krbová kamna s vložkou, dá se do nich uhlí z Polska sypat a hoří slušně."