Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Lidé si pod stromeček dávali elektroniku a oblečení. Na jídle šetřili

  • 7
Tržby obchodníků v prosinci stouply o 1,6 procenta. Proti listopadu, kdy meziročně vzrostly o pět desetin, tak zrychlily svůj růst, uvedl ČSÚ. Číslům pomohl tradičně prodej aut, ale také elektroniky, oblečení a léků. Naopak za potraviny utratili lidé méně.

Příznivým prosincovým číslům pomohlo podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho částečně i to, že se lidé snažili v prosinci předzásobit před lednovým růstem DPH.

Tradičně se v prosinci dařilo prodejcům aut. Tržby motoristického segmentu stouply meziročně o 3,8 procenta. Více peněz utráceli lidé také za počítače, oblečení, boty či léky a kosmetiku.

Lidé šetří na jídle už osmý měsíc

Ne všichni obchodníci ale zaznamenali vyšší tržby. Klesl například prodej pohonných hmot, které řidiči nakupují méně kvůli vysokým cenám. Vysoké ceny ovlivňují negativně už osmý měsíc po sobě nákupy potravin. Lidé za ně utrácejí méně peněz (v prosinci o 1,8 procenta).

Za celý rok pak tržby obchodníků meziročně vzrostly o 1,9 procenta, a to opět hlavně díky prodeji aut.

Letos ale obchodníci s dalším růstem čekat nemohou. Růst DPH i očekávaný příchod recese a nárůst nezaměstnanosti povede podle Frančeho k poklesu tržeb v letošním roce o 0,3 procenta.

Rok 2012 tak bude podle analytika ČSOB Petra Dufka rokem úspor a hledání levnějších alternativ nakupování. Lidé budou ještě agilněji vyhledávat slevy a levnější distribuční cesty (internet).