Generální ředitel mBank Jiří Báča.

Generální ředitel mBank Jiří Báča. | foto: ČTK

Lidé si budou moci otevřít svou pobočku mBank

  • 37
Nízkonákladová mBank, která na českém trhu začala úřadovat před rokem, chce podstatně urychlit svou expanzi kamenných poboček. V příštím roce hodlá otevřít desítky nových obchodních míst formou jejich franšízového pronájmu. O co jde?

Podobně jako si může zájemce o určité podnikání pořídit formou franšízy (pronájmu) třeba prodejnu oděvů Bushman nebo při větším apetitu restauraci McDonald’s, bude si moci v bankovnictví zběhlý živnostník otevřít vlastní pobočku mBank.

Banka mu dodá know-how, poskytne profesní a marketingovou podporu a on na oplátku investuje své peníze.

Báča: Expanzi nebudeme muset platit ze svého
"Zavedeme model, jenž je typický například v Belgii a který je postaven na určité formě franšízingu," uvedl pro MF DNES Jiří Báča. Podle něj by měla být otevřena první "nevlastní" pobočka mBank v Českých Budějovicích.

Důvod zavedení nového systému je jasný: snaha ušetřit. "Je to jeden z nejefektivnějších distribučních modelů. Budování kamenných poboček za vlastní je velmi drahé a investice se začíná vracet až tak po třech letech. Tady jste od prvního dne v plusu," pochvaluje si Báča.

Dnes má mBank téměř 30 poboček včetně menších prodejních míst, příští rok chce jejich počet dle jejího šéfa řádově o desítky navýšit.

"Z vývoje bankovního trhu je jasné, že osobní kontakt je nezastupitelný. Pro mBanku je situace jednodušší, neboť nepracuje s hotovostí a s tím náklady na zřízení poboček budou výrazně nižší," říká k plánu Vratislav Hybner, spolumajitel firmy IMG, která funguje jako pojistný a finanční makléř.

Kdo si bude moci vlastní banku otevřít? "Člověk zkušený v bankovnictví, jenž si chce víc vydělat a pracovat pro sebe," říká Báča s tím, že každý kandidát bude muset projít školicím procesem uvnitř banky.

Podle Báči se už hlásí o pobočky první zájemci, kteří teď pracují přímo v mBank.

V Polsku už je 120 franšíz, KBC je nabízí v Belgii
V polské BRE Bank, pod kterou mBank spadá, má tento způsob již dlouhou tradici. Funguje tam nyní sto dvacet franšízových poboček. Podobné lze nalézt také například v Belgii u KBC, matky ČSOB.

Podle šéfa internetové banky není vyloučené, že tento model budou ostatní rivalové následovat. "Finanční krize rozšíření pomůže," dodává s tím, že banky budou maximálně šetřit fixní náklady.

Lidé, kteří si vlastní mBanku pořídí, budou odměňováni dle několika kritérií. Kromě provizí za nově získané klienty a prodané služby by k nim měly plynout pravidelně peníze i podle počtu klientů, které obhospodařují.

ČNB o záměrech mBank už ví. "Banka to příslušným útvarům už signalizovala," říká Pavel Palivec z centrální banky s tím, že na ČNB je hlavně dohled při ochraně spotřebitele.