Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Evropská komise.

Lidé se o prázdninách uskromnili, tržby obchodníků klesly o procento

  • 5
Obchodníci měli v červenci důvod opět lehce posmutnět. Lidé totiž v obchodech nechali o procento méně peněz než před rokem, uvedl Český statistický úřad. Dva měsíce před tím přitom jejich nákupní apetit rostl. Poslední čísla podle analytiků potvrzují, že oživení ekonomiky je křehké.

Lidé nakupovali méně zejména benzin a naftu, a to i kvůli rostoucím cenám u čerpacích stanic. Méně peněz vydali také za nepotravinářské zboží, jehož nákupy jde v době nejistoty lehce odložit. Více peněz naopak utráceli za potraviny, poznamenali statistici.

Tržby obchodníkům klesly také proto, že letošní červenec měl o dva pracovní dny méně než loni. Pokud by se tyto kalendářní vlivy smazaly, pak tržby naopak o více než dvě procenta rostly. Ani to však není podle analytiků důvod k radosti.

Nejistota snižuje chuť lidí utrácet

"Ukazuje se, že předešlé měsíce, ve kterých maloobchodní tržby rostly vysokým tempem, byly ovlivněny především prodeji motorových vozidel. Je tedy stále předčasné hovořit o udržitelné rostoucí spotřebitelské poptávce, když v ostatních sektorech se maloobchodníkům prozatím tolik nedaří," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Ani další měsíce obchodníkům radost patrně dělat nebudou. Nezaměstnanost sice už dramaticky nenarůstá, ale stále je na vysoké úrovni. Vláda navíc chystá velké úspory, a tak se nedá očekávat, že by se lidé chystali ve velkém utrácet.

Michal Brožka ze Raiffeisenbank proto očekává, že za celý letošní rok si obchodníci uberou na svých tržbách jedno procento. Příští rok ale podle něj bude pro obchodníky navzdory státním škrtům lepší a tržby jim mírně stoupnou.