Velkým strašákem Čechů je nezaměstnanost. Na jedno pracovní místo na úřadu práce připadá asi 14 nezaměstnaných.

Velkým strašákem Čechů je nezaměstnanost. Na jedno pracovní místo na úřadu práce připadá asi 14 nezaměstnaných. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Češi se podle průzkumu obávají, že nová vláda po volbách zvedne daně

  • 439
Ze současné politické situace tuzemští uživatelé internetu radost nemají. Naopak, s možnými předčasnými volbami se obávají vyšších daní. Vyplývá to z aktuálních dat Indexu ekonomické nálady, který pro MF DNES zpracovala společnost Yeseter Now.

Lidé, kteří své názory aktivně projevují na síti, očekávají, že z voleb vzejde levicová vláda a zvýší některé daně. Reálné by podle uživatelů internetu bylo v takovém případě hlavně progresivní zdanění mezd. "Ano, momentálně politicky vratká situace se tak zatím projevila pouze u kategorie Ekonomika, kde narůstají obavy z navýšení daňového zatížení obyvatel," popisuje Petr Zavoral, šéf společnosti Yeseter Now.

Méně peněz na útraty?

I tak nakupujte stále vše, na co jste zvyklí - jen za nižší ceny! Víme o všech akčních slevách v obchodech. AkcniCeny.cz.

Průzkum zkoumá desetitisíce příspěvků na největších zpravodajských serverech, sociálních sítích a dalších stránkách, a každý týden vyhodnocuje jejich "náladu". Příspěvky jsou rozděleny do tří kategorií – ekonomika, zaměstnanost, spotřeba. Výsledný index je pak průměrem ukazatelů jednotlivých kategorií. Celkový index za minulý týden byl 2,7, přičemž 0 je nejhorší a desítka nejlepší náladou. Ta se během posledních dvou měsíců spíše zhoršuje.

Byť oproti předcházejícímu týdnu došlo k drobnému zlepšení o jednu desetinu. Šlo hlavně o kategorii spotřeby, kde lidem dodávají krátkodobou spokojenost zejména pokračující letní slevy a také zprávy o klesajících cenách v ekonomice.

Největší skepse je nadále v oblasti zaměstnanosti. K dlouhodobému trendu se minulý týden přidaly aktuální zprávy o počtu nezaměstnaných za červenec. Těch po několika měsících opět přibylo. Navíc se propadl počet volných pracovních míst, které úřady práce evidují. Na jedno volné pracovní místo tak připadne asi 14 nezaměstnaných.

V této oblasti se projevuje i další fenomén. Lidé už si na nedostatek práce na webech pouze nestěžují. "Hodně lidí hledá práci na internetu a přes sociální sítě, to je přímým oslovením na webu či vystavením svého inzerátu," všímá si Zavoral.