ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Vláda dohnala resty. Povolování staveb zelených zdrojů energie se zjednoduší

  • 5
Stavby obnovitelných zdrojů energie do 50 kilowatt už nebudou muset získávat povolení stavebního úřadu ani licenci Energetického regulačního úřadu. Významně to usnadní například stavbu fotovoltaických panelů na bytové domy.

Návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který v pondělí posvětila vláda, nyní poputuje do Poslanecké sněmovny. Kabinet Petra Fialy doufá, že ho poslanci schválí již v prvním čtení.

Obnovitelné zdroje energie do 50 kilowatt (kW) s výjimkou stavby vodního díla v zastavěném území nebo zastavitelné ploše se díky novele energetického zákona dostaly mezi stavby v takzvaném volném režimu. Napříště by tak neměly vyžadovat rozhodnutí o umístění ani územní souhlas, vyplývá z vládních materiálů.

Stejný limit 50 kW bude platit i pro stavební povolení a ohlášení stavebnímu úřadu. Nicméně musí být splněna podmínka, že obnovitelný zdroj energie nebude zasahovat do nosných konstrukcí a nebude měnit způsob užívání stavby.

Solární panely na každý panelák. Na bytové domy je půjde pořídit snáz

Limit výkonu pro menší solární elektrárny, od kterého musejí jejich majitelé žádat o licenci na výrobu elektřiny, a vyřizovat si živnost vzroste z deseti rovněž na 50 kW.

K návrhu MPO se snesla řada připomínek z ostatních ministerstev. Resort životního prostředí například žádal, aby byl limit, do kterého není nutné stavební povolení, zvýšen na 100 kW. Takové navýšení však neprošlo.

Naopak ministerstvo vnitra upozorňovalo, že spolu s potřebou licence a dalších náležitostí odpadá i požadavek na odbornou způsobilost při instalaci obnovitelných zdrojů energie. Tento problém MPO vyřešilo doplněním formulek o potřebě „bezpečné“ instalace.

Dohánění restů

„Jedná se o první krok směrem k většímu rozvoji energií z obnovitelných zdrojů, které letos na podzim uděláme, další budou následovat velmi brzy,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) v pondělí. Doplnil, že jeho resort eviduje obrovský zájem o dotační program na podporu instalace fotovoltaických elektráren. Původně se podle něj počítalo s alokací čtyř miliard korun, ale vzhledem k velké poptávce ji resort zvýší až na devět miliard korun, řekl.

Díky takto podpořeným projektům by mohl objem elektřiny vyrobené ze solárních elektráren vzrůst až o třetinu, uvedl dále Síkela. „Snažíme se dohnat resty, které máme v porovnání s ostatními zeměmi EU, a které jsme bohužel získali v posledních letech,“ dodal Síkela.

,