Liberečtí skláři odjeli za prací do Irska

Na dva roky odletěla skupina patnácti sklářů z Libereckého kraje a dalších částí republiky za prací do sklárny v severoirském hrabství Derry. Patří mezi první, kteří našli po vstupu do unie legální zaměstnání v jedné ze členských zemí.

"Podmínky jsou velmi výhodné a nedávají se srovnávat s prací v Čechách," řekl Roman Bachleda z Liberce, který má u svého nového zaměstnavatele jezdit s vysokozdvižným vozíkem.

Lidí, kteří odjeli z kraje pracovat do Evropské unie, je v kraji zatím jen několik desítek, zdaleka ne všichni už mají dopředu zajištěného zaměstnavatele. Většinu tvoří nezaměstnaní, kteří přišli o práci kvůli recesi sklářského průmyslu v posledních letech.

"Máme vše dohodnuté přes agenturu, která se nám postarala i o ubytování," dodal Bachleda. Ten sám raději opustil místo v české firmě a vydal se za lépe placenou prací na britské ostrovy. Pokud se osvěčí půl roku v severoirské sklárně, další rok a půl bude pracovat v novém závodě poblíž Londýna.

Práci sklářům v Severním Irsku zprostředkovala personální agentura AYS. "Jsme mezinárodní firma a nabídka přišla přes naši anglickou pobočku," vysvětlila vedoucí liberecké pobočky Kateřina Macurová.

Podmínkou pro výběr byly nejen odborné, ale i jazykové znalosti. "Pomohla nám i slovenská pobočka, takže letí i pět Slováků. Většinou to jsou nezaměstnaní," podotkla.

Zařizování zabralo zhruba dva měsíce, s nástupem se čekalo na vstup do Evropské unie. Podle Kateřiny Macurové bude podobných nabídek přibývat, hlavně pro řemeslnické profese.

"Máme například požadavek z Německa na soustružníky a zámečníky, ale jsou menší problémy s pracovním povolením," dodala Macurová.