Mladí chtějí dělat v tolerantních firmách, líbí se jim otevřenost ke gayům

  17:00
„Hodně gayů a leseb je ochotno změnit práci a přejít ke vstřícnějšímu zaměstnavateli,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz Pavlína Kalousová z neziskovky Byznys pro společnost. Radí firmám, jak být tolerantní a jak si odlišné skupiny zaměstnanců hýčkat.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Scott AdamsProfimedia.cz

Je pro lidi s menšinovou sexuální orientací důležité, aby zaměstnavatel dával najevo, že se u něj nesetkají s diskriminací?
Ano. Důležitost roste s generací mileniálů (lidé, narození na konci minulého století, pozn.red.), kteří vstupují na trh práce. Z mezinárodních průzkumů vyplývá, že v minulosti byli odlišně orientovaní lidé na univerzitě ‚vyoutovaní‘, a když pak vstoupili do práce, tak se uzavřeli. To se dnes mění, mladá generace očekává, že stejné hodnoty a postoje, které žije v soukromém životě, bude moci vyznávat i u svého zaměstnavatele. Pochopily to hlavně firmy, které zaměstnávají mladé lidi nebo lidi různých národností, a dávají svou toleranci a otevřenost najevo. Z hlediska atraktivity zaměstnavatele a orientace na mladé talenty bude toto téma naprosto nezbytné.

Pavlína Kalousová

Předsedkyně organizace Byznys pro společnost, která radí zaměstnavatelům, jak začleňovat odlišné skupiny zaměstnanců ve firmě. Ať už jde o matky malých dětí, rodiče po rodičovské dovolené, hendikepované, seniory nebo lidi s menšinovou sexuální orientací.

Pavlína Kalousová, ředitelka organizace Byznys pro společnost, z.s.

Jak se ta otevřenost u firmy projevuje?
Například tím, že zaměstnavatel prezentuje, že stejné benefity poskytuje hetero i homosexuálním párům. Například volno na doprovod k lékaři, nebo když jste registrovaní, máte dítě a potřebujete volno na jeho hlídání. Případně poskytují zaměstnavatelé rodinným příslušníkům svých zaměstnancům benefity ve zdravotním pojištění.

Poznají to ale i lidé zvenčí, kteří tam nepracují?
Stejně jako se dnes běžně firmy chlubí, že jsou společensky odpovědné, tak mnoho firem o sobě při komunikaci navenek dává vědět, že diversita, otevřenost a tolerance jsou pro ně základní hodnoty. Hodně to komunikuje Vodafone - nejvyšší vedení se loni zapojilo do kampaně S barvou ven, což je online poradna pro mladé gaye a lesby. Natočili video se svými LGBT zaměstnanci, kde mluví o tom, jak je pro ně důležité, že je v tom jejich zaměstnavatel podporuje. Nejčastěji se tomuto tématu věnují IT společnosti, poradenské firmy, komunikační agentury, mobilní operátoři.

Jak to vypadá v takové „gay-přátelské“ firmě v praxi? Dělá se nějaký coming out nebo školení zaměstnanců?
To je velmi individuální. Například IBM má zajímavý nástroj reverse mentoring - otočený mentoring. Spočívá to v tom, že LGBT zaměstnanec mentoruje nehomosexuálního manažera - seznámí ho se situací a je mu k dispozici, aby to mohli probrat. Řada lidí na manažerských pozicích je sice tolerantní, ale neví, jestli o homosexualitě má nebo nemá mluvit, jestli má takové zaměstnance nějak pobídnou. Pro spoustu lidí to může být citlivé a bojí se, že udělají nějaké faux-pas nebo dotyčnému způsobí nějaký šrám.

Je přístup k těmto zaměstnancům uvnitř firmy jiný?
Jako jeden ze způsobů podpory fungují zaměstnanecké skupiny -employee resource groups (ERG). Využívají se obecně pro zaměstnance, kteří řeší podobné téma nebo problém, nejtypičtější jsou ženské skupiny. Firma jim umožňuje se organizovat uvnitř firmy, mohou si zažádat o vlastní menší rozpočet. Pořádají různá setkávání, mohou si zvát hosty z venku, například někoho, kdo se podělí o svůj osobní příběh. Nebo mohou řešit, jak oslovit ostatní kolegy, aby se do aktivit zapojili

Slovníček

  • LGBTiQ komunita (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, and questioning) – lidé s jinou než heterosexuální orientací (lesby, gayové, bisexuálové, transsexuálové, intersexuálové a „nejistí“)
  • coming out –přiznání se ke své odlišné orientaci
  • „vyoutovat se“ – veřejně se přihlásit k odlišné sexuální orientaci
  • straight – označení používané LBGT komunitou pro heterosexuály
  • be in the closet („být ve skříni“) – tajit svoji odlišnou sexuální orientaci

Které firmy v Česku mají ERG skupinu zaměřenou na sexuální menšiny?
Například IBM, ExxonMobil, Clearstream Operations, Accenture a nejnověji ADP (dělá firmám účetnictví a personální agendu, pozn.red.). Ti skupinu založili nově a mají desítky členů. Dělají nejen aktivity pro gaye a lesby, ale i pro heterosexuální kolegy, kteří téma chtějí podpořit anebo kteří mají homosexuální děti a téma řeší.

V souvislosti se současným nedostatkem pracovních sil: využila některá firma příležitost, aby na trhu cílila na LGBT zaměstnance?
Funguje šeptanda, lidé v komunitě si mezi sebou o takto vstřícných firmách řeknou. Hodně gayů a leseb je ochotno kvůli tomu změnit zaměstnavatele a jít tam, kde bude prostředí otevřenější a kde budou moci být sami sebou. Dnes už ve velkých městech v některých oborech, jako je komunikace, IT a podobně, může procento homosexuálních zaměstnanců být mnohem vyšší než ta čtyři procenta, o kterých se ve společnosti mluví. Už to není zanedbatelná skupina na trhu práce.

Jak častá je dnes diskriminace či šikana gayů a leseb na pracovišti?
Dělali jsme si průzkum a porovnávali situaci před třemi lety a dnes a situace se zlepšuje. Čím dál méně lidí zejména v Praze cítí nějakou formu diskriminace na pracovišti. Často je to spojené s náborem - už tam mohou mít pocit, že sexuální orientace mohla mít dopad na rozhodování o přijetí do zaměstnání. Z průzkumů Byznys pro společnost a Prague Pride vyšlo, že pro více než polovinu gayů a leseb je důležité, aby se na pracovišti cítili bezpečně.

Nestačí prostě k LGBT zaměstnancům přistupovat stejně jako k ostatním a mezi pracovníky nerozlišovat?
U zaměstnavatelů, kteří se tématu nevěnují, nepojmenovali ho, nastávají rozpačité situaci praktického rázu. Například když se organizuje teambuilding a řeší se, kdo s kým bude bydlet na pokoji, nebo když se organizuje vánoční večírek, kam se zvou partneři a partnerky, a není jasné, jestli si může dotyčný přivést partnera stejného pohlaví.

Proč tolerance nestačí?
Aktivní přístup k cílové skupině vytvoří bezpečné prostředí a dá každému možnost být sám sebou, ‚vyoutovat‘ se (přiznat se ke své orientaci, pozn.red.) na pracovišti a být standardní součástí týmu. Aby byl člověk stoprocentně výkonný, musí být sám sebou i v práci. Pokud není, tak hodně energie může věnovat tomu, že svou sexuální orientaci skrývá. Otevřené a bezpečné prostředí pro všechny odlišné skupiny, nejen LGBT, zvyšuje výkonnost a loajalitu lidí, přináší lepší spolupráci uvnitř firmy a inovace.

Personální nástroje, které mají integrovat různé zaměstnanecké skupiny, ale zřejmě fungují jen v kancelářských firmách, ne ve výrobních...
Vůbec ne, tenhle přístup funguje všude tam, kde máte různé skupiny zaměstnanců - ženy, seniory, hendikepované. I pro výrobní firmy je a bude téma na stole - zaměstnavatelé budou muset lidi udržet mnohem déle v práci, protože bude nedostatek mladých pracovníků. Když vybudujete firemní kulturu a nastavíte, jaké hodnoty se ve firmě nosí, pak nezáleží, jestli jste banka nebo montujete auta. Příkladem ze zahraničí je například GE (General Electric, pozn.red).

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...