Ryanair létá z Česka z Brna, proti konkurenci bojuje tvrdě.

Ryanair létá z Česka z Brna, proti konkurenci bojuje tvrdě. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Levně se dá doletět i k moři, záleží ale na štěstí

  • 30
Létání si už dnes může dovolit prakticky každý. Nízkonákladové společnosti omračují zákazníky cenami stlačenými na minimum. Často létají jen za poplatky. Přímo z Prahy se dá s low-cost společnostmi dostat prakticky do celé Evropy, ale třeba také do Dubaje.

Na pražské Ruzyni mají svou základnu dvě nízkonákladové firmy - český Travel Servis, který provozuje linky Smart Wings, a slovenská společnost Sky Europe. Z Ruzyně ale startuje řada dalších více či méně známých společností, které při troše štěstí mohou člověka dopravit za slušné peníze i do méně obvyklých destinací.

S nízkonákladovými dopravci je tak možné dostat se z Prahy na Kypr, Mallorcu, Ibizu, do Skandinávie nebo třeba do Spojených arabských emirátů, kam létají české aerolinky Smart Wings.

"Máme i linku do Dubaje, což u nízkonákladových společností není moc obvyklé," uvedla mluvčí Smart Wings Vladimíra Dufková. I když je i na této destinaci cena přijatelná, jen za poplatky se do Dubaje nedostanete. Zpáteční letenka s taxami stojí přes deset tisíc korun.

Aerolinky sice často inzerují extrémně nízké ceny. Že se nakonec k moři podíváte za cenu ve výši letištních tax, nikde napsáno není. Záleží především na štěstí a také době, kdy se letenka objednává. Obecně platí: čím dřív, tím lépe, ale ani to nemusí být pravidlem.

Nízkonákladové aerolinky pravidelně přicházejí s reklamními akcemi, ve kterých nabízejí výhodné lety. Často je ale třeba kupovat hned a na lety, které jsou časově omezené.

Co nejméně na letišti, co nejvíc ve vzduchu
Na čem nízkonákladové aerolinky vydělávají, už bylo popsáno mnohokrát. Zpravidla nevydávají papírové letenky, neposkytují zdarma občerstvení a problematické je zrušení či změna letu. Hlavní úspory jsou ale na letištích. Nízkonákladové firmy létají na méně důležitá, a tím pádem i levnější letiště. A hlavně se na nich moc nezdržují.

"Snažíme se letadla udržet ve vzduchu, co to jde. Právě tam nám totiž vydělávají," říká mluvčí společnosti Sky Europe Tomáš Kika. "Naše letadla se zpravidla nezdrží na letišti více než 30 až 40 minut," dodává.

Na druhou stranu se ze strany cestujících objevují výtky, že letadla přilétají pozdě, a tím pádem se zpožďuje i následující let.

Podle Kiky ale SkyEurope se zpožděním žádné potíže nemá. "V naprosté většině případů přilétáme včas. V minulém týdnu to bylo v České republice sto procent letů," dodal. Podobně se vyjádřila i mluvčí Smart Wings.

"Pokud přeci jen zpoždění je, jen výjimečně je způsobeno naší společností. Svou roli hraje například to, že letů je čím dál víc a letiště jsou plně vytížená," dodal Kika.

Přehled nízkonákladových společností létajících z Česka
Dopravce Destinace Orientační ceny letenek od (v Kč)
Aer Lingus  Cork, Dublin 800
Air Italy Verona 1 960
Alpi Eagels Neapol, Benátky, Bari 840 + poplatky
BMI Baby Birmingham, Cardiff, Manchester 420 + poplatky
Easyjet

Basilej, Bristol, Londýn, Dortmund, East Middlands,
Ženeva, Milan Maalpensa, New Castle

939
Fly Baboo Ženeva 1100 + 850 poplatky
Flyglobespan Aberdeen, Glasgow 2 800
Germanwings Bonn/Kolín nad Rýnem 530 + poplatky
JET2 Belfast, Blackpool, Edinburgh, Leeds, Manchester 4 700
Norwegian Air Shuttle
Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim
2 800
SkyEurope

Brusel, Kodaň, Amsterdam, Paříž, Miláno, Turín,
Barcelona, Rimini, Řím, Neapol, Catania, Split,
Dubrovník, Soluň, Atény, Burgas

99 + poplatky
Smart Wings

Z Prahy - Barcelona, Budapešť, Chania, Dubaj,
Faro Verona, Řím, Heraklion, Ibiza, Kalamata, Kavala, Zakynthos, Madrid,
Palma de Mallorca, Rhodos, Miláno, Paříž, Larnaka
Z Ostravy - Soluň, Gerona
Z Brna - Gerona

190 + poplatky, (do Dubaje
za 4 500 + poplatky)
Sterling Kodaň, Stockholm 1 960
Ryanair Z Brna do Londýna 410
Thomsonfly Londýn (Luton), Doncaster, Sheffield, Bournemouth 10 + poplatky
Zdroj: Letiště Praha, internetové stránky dopravců