Leonardo DiCaprio (Cannes, 22. května 2019) | foto: Reuters

Hvězdný DiCaprio investoval do firem na umělé maso, věřil mu už dřív

  • 52
Americký herec Leonardo DiCaprio věří v budoucnost umělého masa. Svými investicemi podpořil dva start-upy, které se kultivací náhražek masa ve „zkumavce“ zabývají. Není to přitom jeho první investiční projekt v tomto oboru.

DiCaprio investoval blíže neupřesněnou částku do izraelské společnosti Aleph Farms a nizozemské začínající firmy Mosa Meat.

„Mosa Meat a Aleph Farms přinášejí nové způsoby, jak uspokojit poptávku po hovězím a zároveň řeší ty nejvážnější problémy, které průmyslová produkce hovězího masa přináší,“ uvedl herec v prohlášení.

Ochutnali jsme hamburger z umělého masa. Ani masožrout se neušklíbne

„Velice mě těší, že se k nim mohu připojit jako poradce i jako investor ve chvíli, kdy se chystají představit pěstované hovězí zákazníkům,“ dodal.

Nejde zdaleka o jeho první investice do začínajících firem, všechny přitom mají společný silný důraz na ekologii a udržitelnost. Spolu s Billem Gatesem podpořila hollywoodská hvězda mezi prvními i firmu Beyond Meat, která se rovněž zaměřuje na kultivaci náhražek klasického masa.

Další peníze oscarového držitele zamířily například do společnosti Diamond Foundry, ta ovšem v laboratořích neprodukuje maso, ale umělé diamanty. DiCaprio podpořil mimo jiné i čajového producenta Rune Tea, který klade důraz na udržitelné podnikání a obnovu deštných pralesů, nebo společnost Rubicon zaměřenou na recyklační technologie.

Ochraně životního prostředí se Leonardo DiCaprio věnuje dlouhodobě. V roce 2014 ho generální tajemník OSN Pan Ki-mun jmenoval poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. Výsledkem DiCapriovy práce pak byl mimo jiné dokument Je s námi konec? (Before the Flood). Film produkoval Leonardo DiCaprio společně s režisérem Martinem Scorsesem.

30. října 2016

,