Aleš Hušák

Aleš Hušák | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Česku hrozí kvůli novým vládcům Sazky arbitráž, varuje Hušák

  • 355
Aleš Hušák pohrozil, že kvůli krokům insolvenčního správce Sazky hrozí České republice miliardová arbitráž. Česko by před ní mohl hnát dodavatel videoloterijních terminálů, jejichž provoz se tým insolvenčního správce Josefa Cupky rozhodl zastavit. Hušák odmítá, že by prodělávaly.

Cupka rozhodl, že videoterminály Sazky ukončí provoz v neděli o půlnoci. Od Hušáka za to sklidil ostrou kritiku i obvinění, že Sazku likviduje a pomáhá její konkurenci.

"Nucený odchod Sazky z této části loterijního byznysu a uvolnění místa na trhu vyhovuje především skupině Ivo Valenty ze Synotu... (Valenta) celou dobu usiloval o to, aby obsadil prodejní místa Sazky, především pak benzinové pumpy. Likvidační krok doktora Cupky není ničím jiným než pokusem o uvolnění místa na trhu konkurenčnímu subjektu," prohlásil v neděli Hušák.

Ten odmítá i to, že by videoterminály byly dlouhodobě prodělečné. Podle Cupkova týmu jen loni ztráta činila skoro sto milionů korun. "Tzv. účetní ztráta byla způsobena splátkami leasingu centrálního systému a jednotlivých videoterminálů a odpočtem DPH. Tržby se pohybovaly ve stovkách milionů korun," namítá Hušák.

"Systém STARPORT za dobu svého fungování od roku 2004 vygeneroval celkovou ztrátu ve výši 467 milionů korun. Poslední 4 roky byl každoročně průměrně ve ztrátě 100 milionů. Tato čísla vyplývají z podkladů, které zpracoval provozní ředitel ve spolupráci s ředitelem obchodu a financí společnosti Sazka, kteří sami navrhli provoz sítě videoterminálů ukončit," oponovala Hušákovi Cupkova mluvčí Lenka Angelika Tichá. Dodala, že v patnáctidenní lhůtě od vyhlášení konkurzu je možné nevýhodně smlouvy v rámci úsporných opatření vypovědět bez pokut a penále z nich vyplývajících.

"Především je ale potřeba zdůraznit, že České republice hrozí za tento likvidační krok mezinárodní arbitráž v řádu miliard korun kvůli zmařené investici dodavatele," pokračuje Hušák s tím, že dodavatel systému už se na něj obrátil s žádostí, aby konci videoterminálů Sazky zabránil.

Hušák, kterého Cupka odvolal z pozice generálního ředitele Sazky, insolvenčního správce v prohlášení také opakovaně upozornil, aby nedělal žádné nevratné kroky. Stále totiž věří v úspěch odvolání, kterým se snaží zvrátit rozhodnutí soudu o konkurzu Sazky.

"Rozhodně se ohrazujeme proti tvrzení, že jde o kroky, které jsou činěny ve prospěch jakýchkoliv finančních či zájmových skupin. Jde o úsporná opatření, jenž jsou pro další fungování Sazky nezbytná a nemohou být záminkou k arbitrážnímu řízení. Pohrůžka arbitráží je v daném kontextu zcela iracionální," odmítla Hušákova tvrzení mluvčí Sazky Tichá.