Ministryně Maláčová navrhuje zavedení trvalého kurzarbeitu

  • 143
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD navrhne trvalý kurzarbeit, program, který má tlumit nárůst nezaměstnanosti. „Smyslem kurzarbeitu je přečkat krizi, aby firmy nemusely propouštět,“ řekla Maláčová. Nyní stát podporuje zaměstnanost ve firmách, které zasáhla krize kvůli epidemii nového koronaviru, prostřednictvím programů Antivirus.

Šéf sociální demokracie Jan Hamáček řekl, že díky Antiviru bylo zachráněno přes 700 tisíc pracovních míst. „Díky programu se nám daří získávat čas, aby se firmy nadechly,“ řekla Maláčová.

Antivirus má ale skončit na konci srpna, trvalý kurzarbeit má na Antivirus přímo navázat, proto budou sociální demokraté na koaličním jednání s ANO požadovat urychlené schválení návrhu vládou a pak také ve zrychleném režimu v parlamentu. „Z mého pohledu je to to nejefektivnější, co můžeme nasadit,“ uvedl na tiskové konferenci ČSSD Hamáček.

Aktuální nabídky práce na jobDNES.cz

Výše podpory při kurzarbeitu, kdy stát přispívá firmám, aby nepropouštěly, by měla být zastropována na výši dvojnásobku průměrné mzdy.

Ministryně půjde na jednání s ANO se třemi variantami trvalého kurzarbeitu. „Buď by se spouštěl automaticky, nebo plošně pro celou ekonomiku, kdyby nezaměstnanost narostla o 15 procent, nebo by o spuštění rozhodla vláda, kdyby došlo k živelným pohromám, epidemiím,“ popsala tři možné varianty zákona o zavedení trvalého kurzarbeitu Maláčová.

Koaliční jednání trvalo jen tři minuty, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš po jednání vlády řekl, že koaliční jednání v rámci jednání vlády trvalo celkem jen asi tři minuty. Až Maláčová předloží konkrétní návrh, hnutí ANO ho podle předsedy vlády posoudí.

Sociální demokraté zdůraznili, že trvalý kurzarbeit je levnější, než kdyby šli lidé na úřad práce a dostávali podporu v nezaměstnanosti a výhodnější i pro firmy.  „Cílená podpora je levnější, než kdyby lidé přišli o práci, šli na úřad práce a dostávali by podporu v nezaměstnanosti,“ řekla Maláčová.

Program Antivirus zahrnuje tři druhy podpor. Příspěvkem A stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 tisíc korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 tisíc korun superhrubé mzdy. Podpora C představuje odpuštění odvodů za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, které nesníží mzdy a nepropustí víc než desetinu lidí.