Od příjemce zásilky, kterým byla společnost ASTRA maso, s.r.o. z Nového Bydžova, směřovala zásilka kuřecích řízků k pěti dalším subjektům v Královéhradeckém, Pardubickém a Středočeském kraji.
Jednatel a majitel firmy Astra maso Petr Pluhař se k záležitosti a postupu firmy na dotaz ČTK odmítl vyjádřit. „Žádné vyjádření dávat nebudu. Reagovali jsme přesně tak, jak máme reagovat. Já to nechci nějak blíže komentovat,“ řekl.
Podle ředitele hradecké krajské veterinární správy Aleše Hantsche bydžovská firma kuřecí řízky dovezla v balení, které dál distribuovala. Protože maso již bylo z firmy pryč, žádná opatření veterináři ve firmě nepřijímali.
„Jde spíš o to, že by si dovozce měl vybírat takové dodavatele, kteří mu zajistí zdravotní nezávadnost dodávaného zboží,“ řekl Hantsch.
Kam bylo maso distribuováno:
|
Maso již bylo pravděpodobně zkonzumováno. Ve většině případů jde o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že kuřecí prošlo dostatečnou tepelnou úpravou a riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.
Bakterie salmonely jsou podle SVS zničeny již při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu nebo nižší teplotě po delší dobu.
Jednatelka jídelny Trefa Hořice Stanislava Jungová uvedla, že kuřecí maso dodané 21. března bydžovskou firmou jídelna zpracovala 22. března. Nikdo ze zákazníků jídelny podle ní neměl zdravotní potíže. Maso jídelna podle Jungové zpracovala tepelně tak, že by i případná salmonela byla zlikvidována.
„Bezpečnost zpracování jsme Státní veterinární správě na místě doložili výpisem ze záznamu zařízení - konvektomatu, který ukazuje, že v daných dnech byl u všech vařících procesů dodržen jak časový, tak teplotní interval, potřebný ke zničení salmonely,“ uvedla Miluše Kadlecová za provozovnu Kadlec Kolín.
V prodejně se stravovací službou Jaroslav Dostál v Chocni na Orlickoústecku bylo všechno maso se salmonelou také zkonzumováno. Ani SVS zatím nemá informace, že by měl někdo po konzumaci masa ze zmíněné zásilky zdravotní problémy.
„Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil,“ informuje SVS v tiskové zprávě.
Je potřeba dát pozor také na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.
V poslední době české úřady zaznamenaly hned několik případů zásilek masa z Polska kontaminovaných salmonelou. Například pražské řeznictví Miloš Křeček KK prodalo zákazníkům 300 kilogramů polského drůbežího masa, ve kterém veterináři objevili škodlivou bakterii. Řeznictví pak ukončilo s dodavatelem masa spolupráci. Do Česka se dostalo také několik desítek kilogramů z jiné zásilky polského drůbežího masa, které pocházelo ze šarže, v níž byla dříve salmonela objevena.
V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocný skot.