Větrné elektrárny u Ostružné v Jeseníkách

Větrné elektrárny u Ostružné v Jeseníkách | foto: Luděk Peřina

Kupte si větrnou elektrárnu, nabídla firma lidem

  • 37
V obci Vítězná u Dvora Králové vznikne zřejmě první větrná elektrárna, kterou budou zčásti vlastnit místní obyvatelé. Společnost Eldaco, která projekt za 230 milionů korun postaví, lidem nabídla předkupní právo na dvacet procent akcií. Model, s nímž pracuje řada firem v cizině, používá jako první v Česku.

Na okraji Vítězné mají vyrůst dvě větrné elektrárny, každá o výkonu tři megawatty. Dohromady pokryjí roční spotřebu asi 12 tisíc domácností. Za to, že obec stavbu dvou větrníků umožní, bude firma ročně přispívat do obecní pokladny částkou 150 tisíc korun. O cenné papíry už projevilo zájem asi 55 obyvatel.

Projekt už úspěšně prošel posouzením vlivu na životní prostředí EIA. "Máme velkou šanci získat ještě letos stavební povolení," řekla iDNES.cz předsedkyně představenstva Eldaco Iva Šťastná.

Investor nabídne pětinu elektrárny

Firma chce postavit elektrárny v dalších čtyřech lokalitách a lidem nabídnout dva tisíc kusů prioritních akcií dceřiné společnosti Občanský větrný park, které jim umožní do projektu investovat až 27 tisíc korun. Eldaco předpokládá, že do každého projektu dá své peníze asi 400 lidí.

"Podle ohlasu si myslíme, že počty akcionářů naplníme. Zájem projevily rovněž obce, takže budeme prodávat akcie i jim," řekl šéf Občanského větrného parku Michal Janeček.

"S vedením společnosti jsme o tom už jednali. Firma má pro obce, kterých se projekty týkají, připravenou výhodnou nabídku," řekl iDNES.cz starosta Vítězné Zdeněk Muhl.

Eldaco nabídla lidem akciový podíl na větrných elektrárnách už předloni u dvou větších projektů. Jejich realizace je ale zatím v nedohlednu.