Společnost Falkon Capital se už vícekrát objevila v transakcích různých energetických firem.

Společnost Falkon Capital se už vícekrát objevila v transakcích různých energetických firem. | foto: Wikipedia.org (Arnejohs)

Kupec ruského dluhu postaví větrný park

  • 54
Část peněz, které přišly před 7 lety do Česka v rámci splacení ruského dluhu, se vrátí do Ruska. Kontroverzní firma Falkon Capital, která splacení ruského dluhu zprostředkovala a podle odhadů médií na něm vydělala miliardy korun, teď bude investovat v ruské Kalmycké republice do obřího parku větrných elektráren.

Cnbselková hodnota investice má být až 1,5 miliardy eur, což je zhruba čtyřicet miliard korun. Větrné elektrárny se budou vyrábět v Česku, konkrétně v ČKD Nové Energo.

Šéf Falkonu Jozef Čimbora MF DNES potvrdil, že na menší část projektu firma použije peníze pocházející i z tzv. deblokace ruského dluhu, většinu chce financovat úvěrem od státní České exportní banky (ČEB), ale i komerčních bank.

Česká exportní banka nyní s Falkonem o úvěru vyjednává, jeho výše má být sto milionů eur (2,6 miliardy korun). "Předpokládáme, že to bude uzavřeno brzy, ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku. Jsme za tento projekt velice rádi, jednak proto, že jde o obnovitelné zdroje, jednak že v Rusku uspěla česká firma," uvedla náměstkyně ČEB Miroslava Hrnčířová.

Příjemcem peněz má být nicméně speciálně pro tuto investici založená dcera Falkonu, firma Alten se sídlem v Rusku. "Nová firma byl požadavek ČEB, sídlo v Rusku je z důvodu daňových slev," uvedl Čimbora.

V Kalmycku se má v první etapě do roku 2009 postavit park 42 větrných elektráren o výkonu sto padesát megawatt. Pak byměly přijít na řadu další čtyři takové parky a jejich celkový výkon má dosáhnout 600MW, což je zhruba třetina Temelína.

"Dvě větrné elektrárny už jsme koupili a jsou tam," řekl Čimbora. ČKD Nové Energo příliš sdílné není. "Jsou věci, které je potřeba ještě uzavřít. Nepřeji si, abyste o tomto obchodu psala," reagoval obchodní ředitel ČKD Nové Energo Karel Galuška.

Celou transakci už loni posvětil vicepremiér Ruska Dmitrij Medveděv, když se za jeho přítomnosti podepsala dohoda o investici s Falkonem, ČKD, ČEB a Kalmyckem. Před pár týdny Rusko zařadilo projekt na seznam svých priorit.

Opletačky s Falkonem
Falkon Capital byl založen před 13 lety v Praze a delší dobu se o něj zajímala i rozvědka. Podle posledních informací ho z 95 procent vlastní švýcarská společnost Magchim, zbylých pět procent je v rukou Čechů.

"Falkon Capital stále vlastní švýcarská a česká firma, tak jak to bylo zveřejněno, od roku 1995 se nic nezměnilo," uvedl k majitelům Falkonu Čimbora.

Detailnější vlastnická struktura Falkonu však nikdy zveřejněna nebyla. Podle dřívějších informací médií je s firmou Magchim spojeno jednak jméno Paaty Mamaladzeho, gruzínského podnikatele, který byl jedním ze zakladatelů Falkonu a byl v jeho představenstvu, jednak švýcarských podnikatelů Hanse Petera Mosera a Beata Urse Mosera.

Druhý je nyní v představenstvu Falkonu. Jméno prvního z bratrů se před dvěma lety objevilo ve zprávě britské nevládní organizace GlobalWitness poukazující na propojení s lidmi kolem neprůhledných obchodů s plynem na Ukrajině.

BIS navzdory
Falkon Capital se od začátku svého působení profiloval jako specialista na "Východ". V roce 1998 se na českém ministerstvu financí ucházel o deblokaci libyjského dluhu, obchod však zřejmě i kvůli výhradám Bezpečnostní informační služby uzavřen nebyl.

BIS podle informací médií nedoporučila Falkon ani v případě deblokace ruského dluhu o dva roky později, sociálnědemokratická vláda ho však přesto schválila.

Kabinet prodal dluh Ruska v nominální výši celkem 3,1 miliardy USD Falkonu za 580 milionů USD. Do vyjednávání byla tehdy zapojena i ruská vláda a podle tamních médií Kreml na splátku dluhu uvolnil celkem 1,35 miliardy USD.

Co se stalo se zbylými 770 miliony USD (15,4 miliardy Kč) a kolik z toho zůstalo Falkonu, se nikdy nevyjasnilo.

V tuzemsku si Falkon v roce 2003 ještě koupil od městské části Praha 6 Hotel Praha, který v minulosti patřil ústřednímu výboru KSČ. "Každý, kdo dělal deblokace, byl prošetřovaný BIS. Nikdy jsme neměli žádný problém, nešetřila nás policie a své závazky vůči státu jsme splnili," upozornil Čimbora.

Také Hrnčířová považuje dění kolem Falkonu za "historii", kterou už teď banka ani ministerstvo financí jako vlastník neřeší.

Energetická linie
Falkon Capital se už vícekrát objevil v transakcích různých energetických firem. Například splátky ruského dluhu vůči Česku měl Kreml podle ruských médií poslat Falkonu přes svůj elektrárenský kolos RAO JES.

Před dvěma lety se zase objevilo ve zmíněné zprávě britské organizace Global Witness, že někteří lidé z Falkonu jsou personálně propojeni s ukrajinským miliardářem Dmytrem Firtašem, spolumajitelem energetického kolosu RosUkrEnergo a Eural Trans Gas. O obchody a lidi z těchto zemí se zajímaly rozvědky hned několika států.