Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon a někdejší...

Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon a někdejší zvláštní poradce v Bílém domě Lanny Davis debatovali na pražském Žofíně (22. května 2018). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Bývalý Trumpův poradce Bannon vsadil na kryptoměny. Touží po vlastní

  • 2
Stephen Bannon, bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, má velké plány ve světě kryptoměn, které podle něj změní svět. V nedávné době se scházel s investory do bitcoinu a dalších digitálních platidel, uvedlo několik zdrojů.

Bannon je znám spíš jako kontroverzní politik, kterého mnozí osočují z rasismu. Téměř před rokem s ním rozvázal spolupráci americký prezident Donald Trump. Teď však Bannon zřejmě spoléhá na to, že svůj politický kapitál zužitkuje v dynamickém světě kryptoměn.

Jeho investiční společnost Bannon & Company se chce více zapojit do investic do digitálních platidel jako je bitcoin. Bannon se proto v minulých týdnech podle zdrojů listu The New York Times scházel s manažery hedgeových fondů a s investory, kteří jsou odborníky na kryptoměny. Údajně s nimi diskutoval možnosti nabídky kryptoměn své své firmě. Trumpův exporadce sám uvedl, že má v bitcoinu „slušný podíl“.

„Kryptoměna mizerů“

O svých plánech toho moc neřekl. Při setkání na Harvardově univerzitě na jaře letošního roku se však zmínil o plánu na vytvoření vlastní virtuální měny s názvem „deplorables coin“. Dá se v tom hledat jistá narážka na poznámku Hillary Clintonové, která Trumpovy spolupracovníky nazvala košem mizerů (v překladu deplorables).

Bannon neskrývá své nadšení do kryptoměn, které velmi rostou na popularitě, znepokojují však oficiální autority. Rozhodl se prý, že bude podporovat podnikatele, jež těmto měnám věří, a dokonce státy, jež si hodlají vytvořit vlastní digitální platidla.

„Tak jako před mnoha lety papírové peníze nahradili zlato a stříbro, tak se dá očekávat, že díky extrémnímu zabezpečení kryptoměn, právě tato měna nahradí klasické elektronické peníze. Díky jejich decentralizaci a nezávislosti na centrální moci se ale kryptoměny samozřejmě nelíbí lidem, kteří si přejí zachovat stávající status quo,“ okomentoval Banonovy kroky Daniel Tanner  ze společnosti Platon finance.

O digitální měně, kryté ložisky mramoru, se hovoří v Itálii. Svou kryptoměnu už má například Venezuela nebo Marshallovy ostrovy.