Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z nuly na středoevropskou jedničku. Křetínský chce být pánem energetiky

  17:09
Pražská burza tento týden nečekaně ožila. V pondělí ohlásila vstup na parket banka GE Money a v úterý s podobným prohlášením přišel také Energetický a průmyslový holding, který ze sedmdesáti procent vlastní miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Vstup na burzu pro ně představuje krok k ovládnutí celého holdingu.

Daniel Křetínský během posledních dvou let rozšířil holding o uhelné elektrárny v Británii a v Itálii nebo o zatím třetinový podíl ve Slovenských elektrárnách. | foto: David PortMF DNES

Z peněz, které úpisem akcií získají, totiž chtějí vyplatit současné menšinové akcionáře – partnery ze skupiny J&T. „Naším cílem je společně vlastnit celé EPH. To stále platí. Patrik Tkáč tedy svůj podíl v EPH stejně jako já navýší, naopak J&T už akcionářem EPH nebude,“ potvrdil iDNES.cz Křetínský.

Na burzu však nenabídnou úplně vše. Z EPH vyčlenili jen tu nejstabilnější část – byznys, který z velké části reguluje stát. Pod názvem EP Infrastructure se skrývají třeba české teplárny či plynovody a zásobníky na Slovensku, jeho roční tržby činí 3,3 miliardy eur. Podle informací iDNES.cz navíc zamíří na burzu maximálně 17,25 procenta nové firmy.

„Určitě si dali velký pozor, aby na burzu nedali žádné aktivum, kterého by se mohli investoři zaleknout,“ říká investiční stratég Cyrrus Marek Hatlapatka. EPIF má být podle Křetínského akciovým titulem, který bude přinášet zajímavou dividendu. „Současně vidíme některé velmi zajímavé možnosti pro další růst, který by však neměl být kapitálově náročný,“ říká Křetínský.

Čtyřicetiletý byznysmen nejprve hledal investora, který by do holdingu vstoupil přímo. Jenže jednání zatím nikam nevedla. „Vstup na burzu je ze všech variant tou nejméně chtěnou,“ myslí si analytik J&T Michal Šnobr.

Přesto bude pro Křetínského vstup na burzu klíčovým testem. Ohlas investorů mu může napovědět, zda při budování svého holdingu, kam vedle regulovaného byznysu patří i „špinavé“ uhelné elektrárny, postupuje po správné cestě.

Navíc je získání peněz od investorů jednou z možností, jak se už dál nezadlužovat.

Burza jako nejzazší možnost

Expanzi EPH financoval hlavně dluh, který v současnosti dosahuje zhruba 140 miliard korun. „Míra zadlužení je vysoká, vyšší, než má třeba ČEZ. Ale u byznysu, který je hodně regulovaný, jsou investoři ochotni odpouštět i vyšší dluh,“ říká Hatlapatka.

EPIF má být podle Křetínského akciovým titulem, který bude přinášet zajímavou dividendu. „Současně vidíme některé velmi zajímavé možnosti pro další růst, který by však neměl být kapitálově náročný,“ říká Křetínský.

Čtyřicetiletý byznysmen nejprve hledal investora, který by do holdingu vstoupil přímo. Jenže jednání zatím nikam nevedla. „Vstup na burzu je ze všech variant tou nejméně chtěnou,“ myslí si analytik J&T Michal Šnobr.

Schopnost být o pár tahů napřed – a také odvaha k riskantnějším investicím – však charakterizuje celou jeho kariéru. Mladý právník z dobře situované brněnské rodiny nastoupil v roce 1999 do finanční skupiny J&T a už po čtyřech letech se stal jejím partnerem, díky čemuž získal právo podílet se na zisku.

Tehdy se v jeho hlavě rodily plány na vytvoření velké energetické skupiny. První velkou akvizici, vstup do Pražské energetiky, dojednal Křetínský v roce 2004. Krok po kroku pak začal pro J&T nakupovat podíly v elektrárnách a teplárnách za desítky miliard.

V cestě na vrchol pomáhá Křetínskému také umění spojit se s těmi správnými lidmi. Německé hnědouhelné doly Mibrag původně kupoval v roce 2009 napůl s ČEZ (a o dva a půl roku později polostátní společnost z firmy vyplatil). Transakci, ve které polostátní obr údajně přišel o velké peníze, později zkoumala policie. Křetínský ji domlouval přímo s tehdejším šéfem ČEZ Martinem Romanem.

V plánech stát se pánem české energetiky pomáhal Křetínskému také nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho PPF. Právě spolu s ním a s partnery z J&T založil před sedmi lety Energetický a průmyslový holding, který hlavně díky Kellnerovým penězům rychle vyrostl v silného hráče. Spolu kupovali například podíly ve slovenském plynárenství, které dnes tvoří jádro byznysu EPIF.

Křetínský s Kellnerem jsou blíže nákupu německých dolů a elektráren

Po pěti letech spolupráce Křetínský s Tkáčem Kellnera vyplatili, protože se chtěli vymanit z jeho vlivu na řízení. Nerozešli se však ve zlém, Kellner si odnesl třicet miliard za odkup podílu plus dividendy. A s PPF se nyní opět spojili v boji o východoněmecké doly a elektrárny, které prodává švédský Vattenfall. Pokud uspějí, jak tvrdí zdroje agentury Reuters, přeskočí EPH polostátní ČEZ a stane se středoevropskou energetickou jedničkou.

Do velkých nákupů se Křetínský pustil i bez Kellnera v zádech. „Jeho strategie je založená na tom, že Evropě zatím nebudou stačit pouze zelené zdroje. A tak kupuje ty nejšpinavější zdroje, kterých se ostatní štítí, a věří, že na nich vydělá, než doslouží,“ říká Šnobr.

Křetínský tak během posledních dvou let rozšířil holding o uhelné elektrárny v Británii a Itálii či o zatím třetinový podíl ve Slovenských elektrárnách, které dostavují dva jaderné bloky v Mochovcích.

Ne všude však Křetínský postupuje zcela pragmaticky jako v energetice. Například ve fotbalové Spartě, kterou s J&T koupil už v roce 2004, srdce vítězí nad rozumem. Letenský klub totiž skončil v zisku jen během první sezony, od té doby nashromáždil ztrátu přes miliardu korun.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

9. dubna 2024

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v...

Za květiny ročně utratí každý Čech zhruba 1 500 Kč, jaro pěstitelům přálo

16. dubna 2024

Svatby, pohřby, rodinné oslavy a Den matek s Valentýnem jsou většinou hlavní důvody, proč Češi...

Barcelona zneviditelnila jednu z autobusových linek. Využívalo ji moc turistů

16. dubna 2024  16:56

Úřady katalánského města odstranily z mapových aplikací jednu z místních autobusových linek....

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Flexibilní novela zákoníku práce zjednoduší podnikání, věří Jurečka

16. dubna 2024  14:15

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil v úterý tzv. flexibilní novelu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...