Daniel Křetínský

Daniel Křetínský | foto: David Port, MF DNES

Chceme další média, říká miliardář Křetínský. Televize ho však neláká

  • 44
Na jaře to vypadalo, že se silná aliance miliardářů Petra Kellnera, Daniela Křetínského a Patrika Tkáče rozpadá. Spolupráce však pokračuje. Křetínský se po nákupu vydavatelství Ringier Axel Springer zajímá i o další mediální domy.

Kellner sice opustil Křetínského a Tkáčův Energetický a průmyslový holding, jeho peníze jsou však dál k dispozici na společné nákupy zajímavých firem.

„Součástí našeho vypořádání s PPF byla i dohoda o dalších budoucích společných akvizicích. Máme seznam projektů, na kterých pracujeme společně. Jde o překvapivě vysoký počet investičních příležitostí,“ říká šéf EPH Křetínský v rozhovoru pro MF DNES.

Do nových projektů mají EPH i PPF vstupovat rovným dílem, padesátiprocentními podíly. Křetínský nechce společné plány s Kellnerem blíž komentovat. Popsal však, co je zajímavé pro jeho holding: jde především o černouhelné elektrárny mimo středoevropský region.

Daniel Křetínský po loňské koupi vydavatelství Ringier Axel Springer chce dál růst i na mediálním trhu. „Myslím, že do půl roku bude jasno, zda jsme schopni naplnit naši strategii akvizicemi,“ řekl MF DNES.

Televize to však podle něj nebude. „Nemyslím si, že v Česku je prostor pro akvizici televize, a dokonce si ani nemyslím, že je to pro naše cíle zásadní,“ prohlašuje. Zajímají ho další zpravodajská centra - bez ohledu na to, zda vydávají hlavně tisk, nebo se více zaměřují na internet.

„Chceme další hráče na mediálním trhu. Pokud se nám to nepodaří, budeme přemýšlet, co můžeme udělat sami,“ říká Daniel Křetínský.