Firma Kraft vlastní mimo jiné britského výrobce cukrovinek Cadbury. V Česku jí patří firma Opavia.

Firma Kraft vlastní mimo jiné britského výrobce cukrovinek Cadbury. V Česku jí patří firma Opavia. | foto: AP

Kraft Foods se v Česku přejmenuje na Mondelez

  • 9
Americký potravinářský obr Kraft Foods se rozdělí na dvě společnosti. Ta část, která vyrábí cukrovinky a pochutiny, jako je například čokoláda Milka, sušenky Opavia nebo káva Jacobs, se nově bude jmenovat Mondelez International Inc. Druhá část firmy, která bude působit jen v Severní Americe, si ponechá název Kraft Foods.

Změna názvu by měla být hotova do konce roku. Kraft Foods působí i v České republice a na Slovensku, na obou trzích bude vystupovat pod novým jménem.

Podle firmy má nové jméno vyvolat myšlenku "lahodného světa". Vychází ze slov monde, což je latinský výraz pro svět, a delez je zkráceným vymyšleným vyjádřením slova delicious, tedy lahodný, chutný. Název vznikl na návrh dvou zaměstnanců.

V Severní Americe bude potravinářská firma prodávat produkty jako káva Maxwell House a masné produkty Oscar Mayer. Větší divize pochutin, která ponese nové jméno, bude mimo jiné prodávat žvýkačky Trident a čokolády Cadbury po celém světě.

Nový název budou schvalovat akcionáři na květnové valné hromadě, a pokud ho schválí, začne se používat ještě před koncem letošního roku.

Kraft Foods v Česku a na Slovensku

Firma má v obou zemích téměř dva tisíce zaměstnanců a prodává zde 450 produktů pod 26 značkami. Vlastní výrobce sušenek Opavia a mezi jeho značky patří kávy Dadák a Jacobs, sušenky Kolonáda, Fidorka, Horalky, Piškoty, Miňonky či čokolády Figaro a Cadbury.

,
Témata: Mondelez