Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Hospody čelí odlivu hostů krabičkami. Trendu podléhají i proslulí šéfkuchaři

Zaměstnanci během polední pauzy omezují návštěvy restaurací a čím dál častěji si do práce nosí vlastní jídlo. Zastavit úbytek hostů se podniky snaží různými způsoby. Některé změnily jídelní lístky, jiné lákají hosty k návštěvě i za pomocí nejrůznějších slev a akčních pobídek. Někteří pokračují v pandemickém trendu nabídek jídel do krabiček a celou službu zdokonalují.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Průměrná útrata v restauracích v době oběda se podle transakcí z karty eStravenka aktuálně pohybuje kolem 180 korun. V Praze již přesahuje průměrná útrata hranici 200 korun, z dalších regionů je nejvyšší průměrná útrata v Plzeňském kraji, kde rovněž atakuje hranici dvou stovek. Nejnižší průměrná útrata je podle transakcí z karty eStravenka v Jihočeském kraji, kde se pohybuje okolo 150 korun.

„Nucené zdražování vlivem rostoucích cen surovin i energií pociťují hosté restaurací i na cenách poledních menu. Obzvlášť ve velkých městech si proti loňsku připlatí opravdu výrazně. Stávající průměrné ceny v dalších měsících však ještě porostou, zejména kvůli nepolevujícímu inflačnímu vlivu,“ doplňuje generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Gastronomie potřebuje změnu

Podle šéfkuchaře, podnikatele a provozovatele restaurací Perfect Canteen Filipa Sajlera potřebuje gastronomie jako celek určité změny, inovace a posun novým směrem. „My sami jsme začali během pandemie připravovat jídla do krabiček a nyní vnímáme, že je to pro gastronomii nová cesta. Zákazník za ty dva roky pochopil, že jídlo v krabičce může být i kvalitní. Krabičky považuji za jeden ze silných segmentů, který se bude rozvíjet napříč celou gastronomií,“ dodává.

Krabičky jsou již delší dobu trendem nejen v západní Evropě, ale i Spojených státech amerických či Asii. „Lidé jsou zvyklí si jídlo kupovat do krabiček, otázkou je, jestli krabičku lze považovat ještě za gastronomii,“ dodává jedním dechem Sajler.

Většina českých restaurací a hospod si krabičkový prodej zkusila během dvouletého lockdownu a v trendu pokračují. Ovšem polemizují nad tím, zda se gastrobyznys krabičkami nepokřiví.

Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

„Podávat jídla s sebou má určitě své místo a potenciál. Proto jsme od toho nikdy po covidu neupustili. Má to své výhody, ale na druhou stranu to s gastronomií nemá moc společného. Je to spíš potřeba se najíst a ušetřit peníze, ale hlavně čas. Pro mnoho restaurací jsou krabičky možnost, jak otočit peníze, prodat dostatek jídla a přitom nepotřebovat tolik zaměstnanců,“ míní majitel českobudějovické Klika Kitchen & Coffee Petr Klika.

Stejného názoru i jiný majitel a šéfkuchař restaurace v Průhonicích. „Rozvážení krabiček nám zachránilo život. Bez nich bychom nepřežili a za to jsem vděčný. Ovšem na druhé straně to byla pekelná práce, každý den jako robot. Uvařit co nejlevněji, naporcovat, zavařit, v polední smršti objednávek nic nepoplést, bylo to dost náročné jak fyzicky, tak i dostala zabrat psychika,“ vzpomíná Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta.

Krabičkové diety

Obědy v krabičkách nejsou žádnou novinkou a v českých domácnostech se již zabydlely před více než deseti lety. Během covidu byl nárůst ovšem významně silný a zřetelnější. S omezením pohybu během pandemie se lidé přesunuli z kanceláří na home office. Aktivní život se utlumil a někteří lidé začali přibírat na váze. Nutričně vyvážená jídla jim tak vytrhla „trn z paty“.

„V tomto roce zaznamenáváme, co se týká krabičkových diet, stagnaci. Je patrné, že souběh energetické krize, inflace a mezinárodní situace vede lidi k šetření a přehodnocování výdajů. Na druhé straně položka odběru samotných obědů ale roste,“ potvrzuje Lukáš Drlík, jednatel společnosti Zdravé stravování ze Strážnice na Hodonínsku.

Kromě pravidelné stravy a redukce váhy se krabičky od výrobců vyplácejí i z pohledu ušetřeného času. „Nemusím vařit, tudíž takřka nemusím chodit ani do obchodu a ani v práci do restaurace, ráno do pekárny. Cena krabiček je určitě vyšší než vlastní příprava, ovšem úspora času je nevyčíslitelná,“ vysvětluje pravidelná konzumentka krabičkových diet paní Tereza.

  • Nejčtenější

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máslo za stovku, rohlík za 9 korun? Ceny ještě porostou, říká šéfka potravinářů

Premium Nadále stoupají ceny paliv a energií. A ty pak ovlivňují ceny všeho dalšího. Razantní zdražování základních potravin...

Rusko utahuje ropné kohouty, nařídilo dočasně odstavit potrubí z Kazachstánu

Ropovod Caspian Pipeline Consorcium (CPC), jímž proudí ropa z Kazachstánu přes Rusko do světa, musí podle nařízení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Francie zakáže „vegetariánské stejky“. Zákaz chce rozšířit na celou EU

Francouzští výrobci potravin nahrazujících maso už nebudou moci pro své výrobky používat názvy jako „vegetariánský...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Úroda bude dobrá. Obilí se sklidí jako loni, řepky víc

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvních odhadů statistiků měla být srovnatelná s loňskou. Celkové výnosy...

Úspěšná žena dokáže podporovat muže, opačně to ale nefunguje, míní podnikatel

Premium Před lety rozjel vlastní startup, dnes je z něj velká firma. „Kdyby mi předtím někdo řekl, že budu mít téměř 150...

České outdoorové značky ušly dlouhou cestu. Jsou hrdé, že vyrábějí doma

Za českými outdoorovými značkami stojí většinou party nadšenců, kteří před lety začali vyrábět první oblečení „na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

Sedm otázek pro test paměti. Zjistěte, v jaké kondici je váš mozek

Možná si taky kladete otázky typu: Kam jsem dala klíče? A kam mobil? A jaké mám dneska schůzky? Nic si z toho...