Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

Šetřiví Češi sahají v době oběda stále častěji po krabičkách s jídlem, které si nosí z domova a oblíbenějšími jsou také rozvozy jídel. Potvrzují to údaje o transakcích z karty eStravenka, podle nichž vzrostlo meziročně využívání této služby o 40 procent.

Obědy v krabičkách získávají na oblibě. | foto: zdravestravovani.cz

S návratem zaměstnanců zpátky do kanceláří se některé firmy snažily vyjít vstříc úpravou vybavení kancelářských prostor. Na různých pracovištích vznikly nové jídelní zóny, kde mají zaměstnanci prostor se najíst. I proto se obědovým krabičkám v současné době daří.

„Kolegové vedle vlastních krabiček hodně využívají i dovážkové služby obědů. Máme proto několik kuchyněk, jak pro úpravu stravy, tak s prostorem pro konzumaci,“ uvádí personální ředitel společnosti Nippon Petr Janout.

„Za změnou je kombinace různých důvodů. Během covidu lidé na obědy chodit nemohli, navíc si začali víc osvojovat principy zdravého stravování. A v současnosti se přidal vliv silné inflace, kdy ceny obědů v restauracích poměrně hodně rostou,“ říká Kamil Bareš, obchodní ředitel personální společnosti Předvýběr.cz.

Nejde o nijak razantní změnu zvyklostí, nový trend však potvrzuje zhruba třetina zaměstnavatelů. Roste navíc i objem peněz, které jdou přes rozvozové služby, konkrétně o 46 procent.

Smažák k obědu ve Sněmovně stojí 78 Kč. Za kolik se jí v kantýnách politiků

A kromě častějšího využívání rozvozu stoupá průměrná útrata, která se momentálně pohybuje okolo 350 korun. Více zaměstnanců totiž často objednává jídlo společně. Průměrný počet položek v hromadné objednávce, kdy jeden kolega objedná u rozvážkové služby jídla pro více lidí, během pandemie stoupl o 10 až 15 procent.

Po rozvolnění opatření přitom zůstal na stejné úrovni jako během přísných lockdownů, potvrzuje česká platforma specializující se na rozvoz jídla Dáme jídlo.

„Pozitivním dopadem je výrazné zkvalitnění rozváženého jídla. Zatímco v minulosti se dovoz jídla týkal především pizzy a obecně fastfoodové strany, v posledních měsících začaly jídlo s sebou nabízet i špičkové restaurace, které si zakládají na kvalitě a čerstvosti surovin,“ vysvětluje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

„Zvýšila se nabídka, zlepšily obalové a přepravní materiály, zvýšilo se množství rozvozových firem i konkurence mezi nimi. To vše přispívá k tomu, že se standard rozvážené stravy zvýšil a že je o něj větší zájem,“ dodává Nicoletti.

Restauracím se propadly tržby

Změnu přístupu ze strany spotřebitelů sledují už některé restaurace, jak potvrdil místopředseda asociace restauratérů Apron Luboš Kastner. A vůbec se jim to nelíbí.

„Roztáčí se spirála, kdy na jedné straně nemáte potřebné tržby na pokrytí všech provozních nákladů restaurace a na straně druhé jste nucen zvyšovat mzdy zaměstnancům, aby vám neodešli,“ komentuje situaci v gastronomii Lukáš Tesárek, ředitel gastronomického provozu Malostranské besedy.

Pokles příjmů zaznamenávají restauratéři zejména v době obědů. Ty sice ve srovnání s minutkovou kuchyní podražily méně, ale úbytek hostů se u nich projevil razantněji. „Vidíme velký propad počtu transakcí i související propad tržeb. Pozorujeme také velké poklesy v pondělních a úterních tržbách, naopak na konci týdne si lidé více dopřejí,“ říká Kastner.

S poklesem tržeb restaurací v úvodu týdne souvisí stále patrnější snaha lépe zužitkovat jídlo z víkendu.

„V pondělí a v úterý si už do práce pravidelně nosím krabičku s tím, co rodina v neděli nedojedla,“ říká čtyřicetiletá Veronika z jedné z pražských kanceláří.

Faktorů, kvůli nimž se nechodí do restaurací tolik jako před pandemií, může být více. Lidé více pracují z domova, navykli si vařit doma nebo omezují výdaje vzhledem k růstu cen prakticky všeho.

„Za vypíchnutí také stojí skutečnost, že restaurace zdražují pozvolna a často i s určitým zpožděním. Není to třeba jako benzin a nafta, jejichž ceny skokově rostou. V posledních měsících řada restaurací zdražila o deset až dvacet procent, závisí na lokalitě i jednotlivých položkách a zdražování bude pokračovat,“ uvádí Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous.

  • Nejčtenější

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máslo za stovku, rohlík za 9 korun? Ceny ještě porostou, říká šéfka potravinářů

Premium Nadále stoupají ceny paliv a energií. A ty pak ovlivňují ceny všeho dalšího. Razantní zdražování základních potravin...

Rusko utahuje ropné kohouty, nařídilo dočasně odstavit potrubí z Kazachstánu

Ropovod Caspian Pipeline Consorcium (CPC), jímž proudí ropa z Kazachstánu přes Rusko do světa, musí podle nařízení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Francie zakáže „vegetariánské stejky“. Zákaz chce rozšířit na celou EU

Francouzští výrobci potravin nahrazujících maso už nebudou moci pro své výrobky používat názvy jako „vegetariánský...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Průzkum: Polovina Čechů nemá po zaplacení účtů nouzi, většina dokáže i ušetřit

Češi jsou na tom po zaplacení všech výdajů se zůstatkem na účtu lépe než jiné národy. Nic neušetří osm procent Čechů....

Biden nechápe fungování trhu, opřel se do prezidenta šéf Amazonu

Třetí nejbohatší muž planety Jeff Bezos se pustil do twitterové „přestřelky“ s americkým prezidentem Joem Bidenem....

KOMENTÁŘ: Pět bodů aneb co čekat od nového vedení ČNB

Premium Minulý pátek uvedl do funkce tři nové členy bankovní rady České národní banky – tři osobnosti: docentku Evu...

České outdoorové značky ušly dlouhou cestu. Jsou hrdé, že vyrábějí doma

Za českými outdoorovými značkami stojí většinou party nadšenců, kteří před lety začali vyrábět první oblečení „na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...