Američané Koženého žalují za to, že se při kuponové privatizaci v Ázerbájdžánu pokusil pomocí úplatků ovládnout tamní ropnou firmu.

Američané Koženého žalují za to, že se při kuponové privatizaci v Ázerbájdžánu pokusil pomocí úplatků ovládnout tamní ropnou firmu. | foto: ČTK

Kožený stále čeká ve vazbě

Na Bahamách se rozbíhá proces, který má rozhodnout o vydání Koženého do USA. Česká justice původně doufala, že americký soud vezme v úvahu i česká obvinění. Spis o jedenáctimiliardovém tunelu v Harvardských fondech však Američané číst nechtějí.

Viktor Kožený, finančník českého původu, je o krok blíž k vydání soudům v USA. Za to, co udělal v Česku, však podle všeho souzen nikdy nebude.

"Je velmi nepravděpodobné, že by Američané ke svým obviněným přidali ještě obvinění za trestné činy, jichž se dopustil u nás," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

"V tomto směru nezaujímají Američané obecně vstřícný postoj. Navíc je Kožený irským občanem, a ne českým, což celou věc ještě více komplikuje," dodal Dimun.

Tento týden soud v bahamském Nassau rozhoduje, zda a kdy vydá Koženého do USA, kde je obviněn z uplácení.

Američané Koženého žalují za to, že se při kuponové privatizaci v Ázerbájdžánu pokusil pomocí úplatků ovládnout tamní ropnou firmu. To se mu nakonec nepovedlo, a připravil tak americké investory o stamiliony dolarů.

Součet trestů za jednotlivá obvinění by vydal na jeho doživotní uvěznění.