Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Koruna je nejsilnější od intervencí, kurz atakuje hranici 27 Kč za euro

  • 102
Česká měna se v pátek k euru dostala na kurz 27,04 Kč/EUR, nejsilnější úroveň od zahájení kurzových intervencí v roce 2013. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Intervence zahájila Česká národní banka 7. listopadu 2013, silnější než nyní byla koruna naposledy 12. listopadu 2013, kdy byla na kurzu 27,02 Kč/EUR. Podle analytiků však koruna zřejmě dále posilovat nebude.

ČNB zahájila intervence v roce 2013 kvůli obavě z deflace, tedy snížení cenové hladiny, která by oslabila hospodářství. Centrální banka tehdy během několika dní nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Koruna kvůli intervencím tehdy mezi 6. a 7. listopadem skokově oslabila ze zhruba 25,79 Kč/EUR na 26,98 Kč/EUR a v dalších dnech nad 27 korun.

V následujících měsících kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Na začátku letošního roku koruna krátkodobě oslabila nad 28 korun za euro. Od června ale kurz vytrvale klesal a v posledních dnech se opět přiblížil hranici 27 korun. Letos v červnu bankovní rada ČNB zopakovala, že bude v intervencích pokračovat a bránit posílení koruny pod 27 korun k euru.

Proti čtvrtečnímu závěru koruna k dnešním 17:00 zpevnila k euru o pět haléřů na 27,04 Kč/EUR. K dolaru česká měna oslabila o šest haléřů na 24,91 Kč/USD. Že by se česká měna dostala k euru pod hranici 27 korun, analytici nepředpokládají.

„Koruna by měla setrvat kolem současných silných úrovní. Kurz ale mohou ovlivnit technické faktory, které by mohly vést k oslabení české měny i výrazněji nad 27,10 Kč/EUR, uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

I kdyby koruna přece jen sílila, ČNB podle analytiků kurz pod 27 korun nepustí. Přispějí k tomu zřejmě i dnešní informace Českého statistického úřadu o meziročním poklesu cen v průmyslu a zemědělství.

„Dnešní zpráva o výrobní deflaci nijak nemotivuje české centrální bankéře, aby opouštěli intervence,“ uvedl Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance. „Silnější už být koruna za současných pravidel hry skoro nemůže. V následujících dnech proto bude buď stagnovat, nebo spíše drobně oslabí,“ doplnil.