Koruna, kurz, finance, měny.

Koruna, kurz, finance, měny. | foto: Profimedia.cz

Koruna posílila na nový rekord 25,82 Kč za euro

  • 12
Česká měna dnes dosáhla nového rekordu vůči euru. Během dopoledne umazala předchozí ztráty a posílila na 25,82 Kč/EUR. O haléř tak vylepšila dosavadní maximum z 10. ledna tohoto roku. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka souvisí posílení koruny s celkovým vývojem ve středoevropském regionu. "Sousední evropské měny rovněž posilují a prokazují tak odolnost proti poklesu akciových trhů," vysvětlil.

Koruna je podle analytika ČSOB Jana Čermáka spolu se zlotým a švýcarským frankem jednou z mála evropských měn, která zůstává vůči výprodejům na akciových trzích v zásadě imunní, řekl ČTK.

Koruna růstem obrátila propad z dnešního dopoledne, kdy vůči euru oslabila na 25,93 CZK/EUR. Negativní reakci koruny podle Vlka mohly vyvolat spekulace o očekávaném zvýšení sazeb centrální bankou.

"Další zpráva, kterou lze hodnotit jako negativní pro korunu, se týká továrny Volkswagenu. Společnost popřela informace z německého tisku, že chce postavit nový závod ve Vrchlabí," řekl iDNES.cz Vlk.

Posilující koruna dělá těžkou hlavu českým exportérům, kteří ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích. Silná koruna se tak může negativně  promítnout do jejich hospodářských výsledků.

Naopak pro české spotřebitele znamená silná česká měna zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení a také zájezdů do ciziny.