Světové měny přestaly oproti české koruně zlevňovat.

Světové měny přestaly oproti české koruně zlevňovat. | foto: Profimedia.cz

Koruna opouští výšiny a stagnuje

  • 9
Neohrožené tažení české měny za novými a novými rekordy je zřejmě alespoň na čas u konce. Koruna během svátků přestala posilovat a dokonce se mírně svezla dolů. Podle očekávání analytiků už se do konce roku na svá historická maxima nevrátí.

"Nálada ve střední Evropě se v hubených obchodech ke konci roku příliš nezhorší, a počítáme proto se stagnací, popřípadě s mírnými ztrátami," uvedl analytický tým z ČSOB.

Kurz od pátku postupně oslabuje, nyní se pohybuje na 27,65 koruny za euro. "Na trhu nejsou žádné nové zprávy z ČR a to se nezmění ani do konce týdne, když jsou na programu pouze nevýznamné statistiky," uvedl Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online.

Mírné oslabení měny je v souladu s očekáváním trhu, analytici ho předpokládali už v době, kdy koruna překotně trhala jeden rekord za druhým. Upozorňovali také na to, že posilování kurzu české měny nemá žádný reálný základ.

Podle analytiků z ČSOB by koruna měla zpevňovat zhruba 5 procenty ročně. To při současném kursu znamená, že by euro mělo být za rok asi o 1,4 koruny levnější.

Proti dolaru se kurs drží kolem 21 korun.