Koruna je na svém vrcholu vůči oběma měnám.

Koruna je na svém vrcholu vůči oběma měnám. | foto: Profimedia.cz

Koruna je na vrcholu, láme rekordy k euru i dolaru

  • 111
Koruna je nejsilnější v historii vůči oběma hlavním světovým měnám. Podle agentury Reuters posunula rekord vůči euru na 26,598 Kč, dolar se prodává za 18,093 Kč. I to je rekordní úroveň.

"Koruna k euru prudce zpevnila. Stejně jako v předcházejících týdnech i dnes nemůžeme za skokovým zpevněním koruny hledat výkonnost domácí ekonomiky, ale spíš globální toky kapitálu," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

"Z domácích událostí korunu pozitivně naladila čtvrteční inflace, která je důležitým argumentem při rozhodování o úrokových sazbách," doplnil analytik Patrie Tomáš Vlk.

"Dnes již pomalu můžeme začít tvrdit, že se začínají rozmáhat spekulace čistě a jen na kurzové zhodnocení koruny," upozornila Šichtařová.

Připomněla, že na kurzu koruny k euru se letos dalo získat skoro 7,5 procenta a vůči dolaru je nyní koruna o neuvěřitelných 20 procent silnější než před rokem. 

Levné nákupy v cizině, drahé vývozy
Silná měna těší zejména ty, kdo nakupují v cizině. Koruna totiž svým kurzem zlevňuje zboží ze zahraničí - ať už se jedná o oblečení, elektroniku, boty či auta. Naopak vrásky přidělává českým vývozcům, pro něž znamená zdražení jejich zboží za hranicemi, a tím pádem zhoršení konkurenceschopnosti.

,