Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Koruna posílila vůči euru. Daňové změny vnímají trhy jako peníze navíc

  • 18
Koruna v pátek posílila vůči euru a pohybuje se kolem nejsilnější úrovně od začátku září. Podle analytika Tomáše Vlka koruna reaguje na schválený daňový balíček a na výhled postupného rušení restriktivních opatření.

Po 10:00 dopoledne se česká koruna obchodovala za 26,27 Kč/EUR a byla proti čtvrtečnímu závěru o osm haléřů pevnější. Během dne posílila dokonce až k 26,21 CZK/EUR, ale postupně část zisků ztratila.

„I tak je o výrazných 60 haléřů silnější než její padesátidenní klouzavý průměr. My v případě koruny vidíme nyní mnohem větší prostor pro její oslabení než pro posílení,“ říká ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

Důvodem dnešní reakce české měny může být také schválení daňového balíčku. 

„Po čase zřejmě na měnu působí domácí zprávy. Jednak je to výhled postupného rušení restriktivních opatření, ale také nová fiskální podpora ve formě snížení daní pro fyzické osoby. Efektivita pomoci ekonomice je sice diskutabilní, ale trhy ‚peníze navíc‘ obvykle potěší,“ uvedl Vlk z Patria Finance.

S vlivem zásadního politického rozhodnutí to však není tak jisté. Analytik Komerční banky Michal Brožka uvádí, že jde o hypotézu s otazníkem. „S ohledem na otazníky kolem vývoje rozpočtu se naopak nabízejí i argumenty proti posilování koruny,“ myslí si.

Hazard s veřejnými financemi, změna daní je ale nutná, tvrdí ekonomové

Změny v daňovém systému odsouhlasila Sněmovna v noci na pátek, prošlo zejména zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka. Zdaňování superhrubé mzdy tak v Česku zřejmě po 13 letech skončí, místo toho se bude od příštího roku zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou 15 procent a u vyšších mezd 23 procenty, tedy u příjmů zhruba nad 140 tisíc korun měsíčně. Zrušení ještě není definitivní, musí ho posoudit Senát a podepsat prezident.

Ministryně financí Alena Schillerová odhadla dopad schválených poslaneckých změn do veřejných rozpočtů zhruba na 130 miliard korun. Z toho jen na státní rozpočet podle ní připadne 87 miliard.

PŘEHLEDNĚ: Co mění daňový balíček

Sněmovna ve čtvrtek také povolila vládě prodloužit nouzový stav do 12. prosince, kabinet původně chtěl o osm dní déle. Nouzový stav v Česku platí od 5. října. Vláda bude posuzovat zmírnění opatření, které by začalo fungovat od pondělí. Česko by se posunulo z pátého do čtvrtého rizikového stupně.

,