ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Koruna je nejsilnější od března. Dovolené však Čechům nezlevní, míní analytici

  • 19
Česká koruna od minulého týdne posiluje a její kurz k oběma hlavním světovým měnám se vrátil na úroveň před vyhlášením nouzového stavu v březnu. Hodnota jednoho eura se nyní pohybuje kolem 26,2 koruny, hodnota dolaru je na úrovni 22,3 korun. Analytici očekávají, že česká měna může ještě mírně posílit, dovolenkáři by však neměli čekat zázraky.

Koruna je nyní nejsilnější od března, kdy v Česku došlo k vyhlášení nouzového stavu. „Daří se všem měnám rozvíjejících se ekonomik. Hlavním důvodem je posilování eura vůči dolaru a lepší vidina hospodářského oživení v Evropě oproti USA. Navíc se k tomu přidává i politická jednota Evropské unie a překvapivě rychlé schválení fondu obnovy EU,“ uvádí analytik Komerční banky František Táborský.

Kurz koruny vůči euru a dolaru

Českou měnu podle něj pohání i tuzemská inflace, která v červnu překvapivě zrychlila. Pokud bude růst i nadále, Česká národní banka (ČNB) zřejmě zvedne úrokové sazby, což by mohlo ještě více zvýšit atraktivitu koruny v očích investorů. „Výsledkem tak je jedno z nejrychlejších posílení koruny za poslední týden ve srovnání s regionálními konkurenty. Tyto faktory platí i nadále a měly by koruně pomoci k dalším ziskům,“ dodává Táborský.

Podle člena bankovní rady Tomáše Holuba je však červnové zrychlení růstu cen na 3,3 procenta pouze dočasné a ČNB zřejmě nebude muset zvedat sazby minimálně rok. Řekl to v pondělním rozhovoru pro agenturu Bloomberg. „Ve střednědobém horizontu budou při slabší ekonomické aktivitě převládat protiinflační trendy,“ řekl Holub.

Euro za minimálně 26 korun

„Ačkoli už koruna nabrala slušné zisky, může postupovat až k hranici 26 Kč za jedno euro. Tím by si připsala i další nemalé zisky na páru s dolarem,“ odhaduje analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Tento scénář nevylučuje ani analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Výraznější zpevnění, například na úroveň 25 korun za euro, ale nevnímáme v dohledné době jako pravděpodobné. Lidé mířící na dovolenou do zahraničí by neměli očekávat zázraky,“ říká Pfeiler.

Peníze z EU v ohrožení, pohrozil europarlament. Spíš si dupl, tvrdí poslanci

Optimismus na trzích do značné míry pramení z dohody na evropském fondu obnovy. Prezidenti a premiéři zemí EU schválili minulý týden vznik fondu o objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč) na oživení ekonomik zasažených koronavirovou krizí. „Fond obnovy je zřejmě stále jedním z faktorů, který na trhy působí, neboť do značné míry mění dosavadní pravidla hry. Podle mě by se však měl jeho efekt krátkodobě vyčerpávat zvláště u koruny, zatímco euru ještě pomáhat může,“ myslí si Tomáš Vlk.

Euforie investorů z bezprecedentního objemu evropské hospodářské pomoci tak může brzy vyprchat. „V horizontu dní nebo týdnů si umím představit určité oslabení koruny vůči euru a ještě více vůči dolaru poté, co pomine nynější nekritické nadšení z dohody nad unijním záchranným balíkem, a trhy zjistí, že faktická podpora z tohoto balíku začne proudit nejdříve až zhruba za rok,“ upozorňuje analytik České spořitelny Michal Skořepa.